Hlavní obsah

Státní památky letos nejspíš překonají hranici pěti miliónů návštěvníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvnost státních hradů a zámků by letos mohla překonat hranici pěti miliónů návštěvníků. Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) navštívilo letos od ledna do konce října přes 4,9 miliónu návštěvníků, tedy o 300 000 lidí více než v dosud rekordním loňském roce. Protože mnoho hradů a zámků nezavírá ani v zimě, čekají správci státních památek, že do konce roku přivítají návštěvníka s pořadovým číslem pět miliónů.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Hrad Karlštejn bude příští rok ústřední památkou kvůli výročí narození Karla IV.

Článek

„Je to dlouhodobý záměr NPÚ přejít z té tradiční podoby, kdy jsme bývávali bohužel zvyklí, že památkové objekty jsou zpřístupněné jen od dubna do října," řekl náměstek ředitelky NPÚ Petr Fedor.

„Stále víc památek se nám daří otevřít v celoročním provozu, stále víc památek postupně opravujeme tak, aby byly otevřeny aspoň pro předem objednané prohlídky, a také využíváme toho, že tento krásný adventní čas lidé oceňují zvláštní programy na památkových objektech," doplnil.

Třináct památek bude mít otevřeno po celou zimu, patří k nim zámky Lednice, Hluboká, Sychrov, Hradec nad Moravicí a Mníšek pod Brdy nebo hrady Karlštejn, Rožmberk, Nové Hrady, Valeč a Křivoklát. Další hrady, zámky a skanzeny připravují adventní, vánoční a novoroční akce nebo otevřou na objednání.

Rok 2016 zaostří na Lucemburky

NPÚ v posledních letech věnuje každý rok přiblížení některému ze šlechtických rodů. Příští rok to budou v souvislosti se 700. výročím narození císaře a krále Karla IV. Lucemburkové. Ikonickou památkou roku bude Karlštejn, kde už v dubnu začne výstava Karlštejnského pokladu, uvedla ředitelka. Vzácné středověké exponáty byly nalezeny při přestavbě hradu v 19. století a dnes jsou v Uměleckoprůmyslovém muzeu. To je v současné době v rekonstrukci a poklad se tak na čas vrátí na místo svého nálezu.

Velkou roli při připomínce karlovského výročí budou hrát také další středověké památky ve správě NPÚ — hardy Krakovec a Točník, Veveří, Křivoklát a Nový Hrádek u Lukova. NPÚ chce připomenout nejen osobnost Karla IV., ale také každodenní život doby vlády Lucemburků.

Během letošní sezóny přišlo na stovku státních památek 4,9 miliónu návštěvníků. Jejich rekordní počet NPÚ hlásil již na konci září, kdy evidoval 4,6 miliónu návštěvníků. Více turistů přineslo do rozpočtu NPÚ 30 miliónů korun navíc. Opraví se za ně fasády zámku Mnichovo Hradiště, obnova kostela svatého Víta v Zahrádce nebo papírové tapety na Sychrově.

Nejvíce zájemců o prohlídku přišlo, stejně jako v několika minulých letech, na zámek Lednice, kde k poslednímu říjnovému dni napočítali téměř 398 000 návštěvníků. Hrad a zámek Český Krumlov za svým tradičním jihomoravským rivalem zaostal přibližně o 10 000 návštěvníků.

Třetím nejnavštěvovanějším objektem je již obvykle státní zámek Hluboká s 265 000 příchozími a do první pětice se vejdou ještě hrad Karlštejn, jejž navštívilo 204 000 lidí, a komplex zámku a zahrad v Kroměříži se 190 000 návštěvníky. Návštěvnost památek ve správě NPÚ roste několik let po sobě.

Reklama

Související články

Na lednickém zámku padl návštěvnický rekord

Zámek v Lednici u Břeclavi, někdejší sídlo knížecího rodu Lichtenštejnů, navštívilo letos rekordních 400 000 turistů. Je to jeho historicky nejvyšší roční...

Výběr článků

Načítám