Hlavní obsah

Hlubokou projde v sobotu průvod hororových čertů

Průvod zhruba stovky hororových čertů, takzvaných alpských krampusů, uvidí lidé v sobotu v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Akce se zúčastní i masky z Rakouska, informovala Valerie Chromá z Centra volného času Poškolák Hluboká nad Vltavou.

Foto: Profimedia.cz

Krampusové jsou děsiví i pro mnohé dospělé, natož pro děti.

Článek

„Hlavní skupinu bude tvořit stovka originálních alpských krampusáků z okolí rakouského Windischgarstenu. Následovat bude dvanáctičlenná domácí skupina z Vodňan. Vzhledem k tomu, že dvě originální masky vlastní také jeden z obyvatel Hluboké, bude možná překvapením i dvojice domácích démonů," uvedla Chromá.

Krampusové jsou horská strašidla, která se objevují hlavně v období adventu. Jde o předkřesťanskou tradici, jež vznikla v rakouských Alpách a postupně se rozšířila do okolních zemí. Alpský folklór se postupně vyvinul v přehlídku uměleckých děl.

Masky jsou ručně vyřezávané z lipového nebo borového dřeva a ručně malované. Na každé jsou připevněné rohy muflonů, kamzíků, beranů a koz. Kožichy jsou šity z pravé kůže horských koz nebo ovcí. Cena jedné z nich se může pohybovat až okolo 120 000 korun.

Průvod vyrazí v 17:00 od hlubockého Parkhotelu. Pořadatelé odhadují, že pochod bude sledovat 5000 až 10 000 návštěvníků.

„Organizace této akce proto musí být zvláště v automobilové dopravě naprosto bezchybně zvládnutá. Obyvatelé a návštěvníci města tak musejí v sobotu počítat s poměrně rozsáhlými dopravními omezeními," připomněl koordinátor projektu Krampus show Jan Vlasák z hlubockého infocentra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám