Hlavní obsah

Svatý Martin rozléval mladé víno v jarním počasí

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

„Martine, tady! Mně nalej. Já jsem si kvůli tomu vyměnila směnu, abych mohla přijít!“ I takové volání se ozývalo pod pódiem na brněnském náměstí Svobody, kde se několik tisíc lidí zúčastnilo společného koštu a otvírání svatomartinských vín v jedenáct hodin dopoledne ve středu 11. listopadu.

Svatý Martin rozléval víno v BrněVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Obřadu, který je největší v zemi a konal se již pojedenácté, předcházelo žehnání mladým vínům v katedrále Petra a Pavla. Nechyběl ani svatý Martin v podání brněnského herce Martina Slámy, který přijel na bělouši a po otevření rozléval víno z obří lahve.

Na koštu je k ochutnání stovka letošních vín od stejného počtu vinařů a degustace se koná až do 18 hod. Letošní ročník je podle vinařů zvláště vydařený. Porovnejte sami, jestli v nich cítíte to co sommelieři:

„Vůně a chuť u odrůdy Müller Thurgau bude převážně broskvová, grapefruitová, s jemnými angreštovými tóny. Veltlínské červené rané přináší lehce hrozinkovo-medové tóny s banánovým podtónem a v muškátu moravském hledejme většinou vůni a chuť tropických citrusových plodů, jako jsou, limetky, mandarinky a grapefruit,“ líčí hlavní sommelier Marek Babisz z Valtic.

„Růžová Svatomartinská vína letos ponesou nádech přezrálých třešní, višní, jahod a červeného rybízu, se smetanovou dochutí,“ pokračuje odborník.

Vydařená červená vína

O červených vínech tvrdí, že budou letos obecně vydařená, a chutě mladých vín upřesňuje: „Budou svěží, nádherně ovocitá, se sametovým koncem. Vůně a chuť u odrůdy Svatovavřinecké bude připomínat přezrálé švestky, čerstvě vařená povidla a sušené ovoce, odrůda Modrý Portugal zaujme hlavně tóny zavařených lesních plodů, jako jsou borůvky, brusinky, doplněné o květinové tóny.“

Vín, která si označení svatomartinská vysloužila, bude letos zhruba 2,3 miliónu lahví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám