Hlavní obsah

Slováci jásají: Češi zas míří do Tater

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Mezi návštěvníky Vysokých Tater sice dominují domácí turisté, ale hned za nimi následují hosté z Česka. Právu to potvrdila mluvčí společnosti Tatry mountain resorts Zuzana Fabianová.

Foto: archiv, Právo

Štrbské pleso patří v Tatrách k turistickým magnetům.

Článek

Je to dobrá zpráva pro Tatry i Slovensko, protože loni zájem českých turistů o pobyt u sousedů v SR klesl: hoteliéři loni zaregistrovali o 10 tisíc turistů z ČR méně než v roce 2013. Nyní se karta obrátila. Loni tvořili čeští turisté 12 procent návštěvníků Vysokých Tater, letos je to o pět procent víc.

„Polovinu tvoří Slováci, na druhém místě jsou Češi a na třetím Poláci,“ řekla deníku Hospodárske noviny šéfka oblastní organizace cestovního ruchu Region Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

„Hlavní sezóna se vyvíjí lépe, než jsme očekávali. Máme víc ubytovaných než v uplynulých letech,“ potvrzuje ředitel Hotelu Urán Jozef Čajkovič. „Nahrává nám extrémně teplé počasí. Lidé z měst se jedou k nám zchladit,“ dodal. Pokud vydrží teplé počasí, může letošní sezóna ve Vysokých Tatrách lámat rekordy.

Objevil se také nový způsob turistiky – stejní hosté přijíždějí častěji, ale na méně nocí. „Titíž turisté k nám přijíždějí dvakrát i třikrát ročně na jednu nebo dvě noci,“ říká Karol Kato, majitel Vily Credo v Dolním Smokovci.

Do Vysokých Tater lákají hosty i masové akce, jako byly nedávné Medvědí dny na Hrebienku nebo mezinárodní setkání motorkářů. Vyšší návštěvnosti Vysokých Tater pomohla i nestabilní situace ve světě.

Trendy turistů ze SR: Jadran, Itálie i Turecko

Turisté zvažují především cestu do Tuniska, ale i do Egypta. „Především rodiče vsadili hlavně na bezpečnost a rozhodli se strávit letní dovolenou s dětmi na Slovensku,“ konstatuje Maťašovská.

Šéf Slovenské asociace cestovních kanceláři a cestovních agentur Stanislav Macko Právu řekl, že po nedávném teroristickém útoku v tuniském letovisku Súsa některé slovenské cestovní kanceláře úplně zrušily nabídku do Tuniska na celou letní sezónu 2015.

Na dovolenou v zahraničí vydají letos Slováci podle statistického úřadu v průměru 570 až 850 eur (15 000 až 23 000 Kč). Příliš přitom nepreferují dovolené na splátky. Loni tuto možnost využilo jen šest procent lidí.

Téměř polovina Slováků na dovolenou nejezdí vůbec, a to z finančních důvodů. Nejvíc Slováků míří již tradičně do Chorvatska a Itálie, zvýšila se poptávka po Bulharsku a Řecku. Mezi leteckými zájezdy kraluje letos Turecko. Stále větší zájem je o krátké víkendové pobyty na jednu až dvě noci.

Anketa

Láká vás dovolená na Slovensku?
Ano
84,2 %
Ne
15,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2912 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám