Hlavní obsah

Nepál otevřel zemětřesením poškozené památky, navzdory varování

Nepál v pondělí navzdory varováním expertů znovu otevřel šest ze sedmi památek zařazených na seznam kulturního dědictví UNESCO, které byly poškozeny při dvojici silných zemětřesení 25. dubna a 12. května. Nepálské úřady doufají, že tímto způsobem nalákají zpět do země zahraniční turisty, napsala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Nepálu znovu otevřeli památky zničené zemětřesením na náměstí Durbar Video: Reuters

 
Článek

Silné otřesy si v minulých měsících vyžádaly více než 8700 mrtvých a způsobily značné škody na statisících budov včetně starobylých chrámů, paláců a dalších historických památek oblíbených turisty. Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) minulý týden vyjádřila obavy z plánovaného znovuotevření památek a apelovala na turisty, aby byli mimořádně opatrní a aby návštěvu pečlivě zvážili.

„Vyzýváme lidi, aby přijeli do Nepálu na dovolenou, a pomohli tak v obnově země," prohlásil začátkem tohoto týdne ministr turistiky Kripasur Šerpa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z historické věže Dharahara zbyly jen trosky Video: Reuters

Podle nepálských úřadů byla přijata opatření, která mají zajistit, že návštěva těchto památek bude pro turisty bezpečná. Tam, kde to bude nutné, dostanou návštěvníci k dispozici ochranné přilby. Bezpečnými prohlídkovými trasami je provedou ukazatele a průvodci. Jde také o to, aby stavby nebyly dále narušovány.

Foto: Profimedia.cz

Chrám Swayambhunath

Podle BBC bylo zpřístupněno například historické náměstí Durbar v Káthmándú. Tamní chrámový komplex Swayambhunath zatím zůstává uzavřen. Podle informací britského deníku Daily Mail mohou cestovatelé navštívit i starobylé město Bhaktapur.

Při otřesech půdy bylo poničeno přes 740 historických budov a na jejich obnovu bude zapotřebí nejméně 18 miliónů dolarů, sdělily úřady. Nepál každý rok navštíví asi 800 000 zahraničních turistů a vláda se obává, že ji zemětřesení připraví o nemalé zisky z turistického ruchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám