Hlavní obsah

Ve Dvoře Králové otevřou koncem června první lví safari ve střední Evropě

Právo, Vladislav Prouza
Dvůr Králové

Zde jsou lvi, řeknou si zřejmě už koncem června návštěvníci ZOO Dvůr Králové. Zahrada je připravena otevřít zkušební provoz prvního lvího safari ve střední Evropě. Lidé projedou vlastními vozy nebo safaribusem nejprve klasické vesměs býložravci obývané africké safari, odkud skrz dvojitou bránu vjedou do zhruba hektarového výběhu, kde se počítá s devítkou králů zvířat.

BEZ KOMENTÁŘE: V Zoo Dvůr Králové chystají pro návštěvníky lví safariVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

„Navazujeme na původní myšlenku zakladatele královédvorského safari Josefa Vágnera a mojí předchůdkyně Dany Holečkové,“ konstatoval ředitel ZOO Dvůr Králové Přemysl Rabas. Auta lvy nevyvádějí z míry. Zvířata líně polehávají na asfaltu vozovky a občas předvedou skoro čtvrttunová těla.

Lvi mají zkušenosti

Většina lvů přivezených z holandské Burger’s zoo v Arnhemu a anglického Woburn Safari Parku má zkušenosti s podobným způsobem chovu. Safari doposud obývá trojice kastrovaných lvů. Zbytek smečky museli chovatelé separovat ve vedlejším výběhu.

„Samice jednoduše tak dlouho provokovaly, až dostaly takříkajíc po čuni. Nezbylo než smečku rozdělit a dále se pokusit doladit vzájemné vztahy,“ přiblížil Rabas. Zahrada musí během zkušebního provozu doladit návštěvnický režim a bezpečnost lidí. Neexistuje otevírat okénka aut ani brát do kabiny auta psa, jenž může u lvů vyvolat nebezpečné reakce. Lví safari vyžaduje stálý dohled strážce připraveného kdykoliv zasáhnout.

Ukázněnost návštěvníků

Stoprocentní bezpečnost, podobně jako nedávno v Africe, kde lvice skočila neopatrně otevřeným oknem do auta a zabila francouzskou turistku, ale zahrada nezaručí. Záleží na bezpodmínečné kázni návštěvníků.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lvi čekají na první návštěvníky.

„Jakmile si ověříme, že vše probíhá bez problémů, budeme uvažovat o druhé, tentokrát plodné smečce. Návštěvníci by se tak mohli dočkat i lvíčat, což by safari výrazně zatraktivnilo,“ plánuje Rabas.

Atraktivitu dodá Lvímu safari i brzká šance pozorovat lvy porcující africká zvířata. „Nejprve je ale musíme naučit stahovat se za krmením do míst, kde mají trávit noc. Potom jim naservíruje stravu přímo ve výběhu. Občas se tady některé zvíře zraní a nezbude, než ho utratit. To potom použijeme na krmení lvů,“ popisuje Rabas.

ZOO očekává vyšší návštěvnost

Zahrada, jejímž hlavním úkolem je zachovat ohrožené druhy zvířat, očekává od lvího safari i nezanedbatelně vyšší návštěvnost. „Počítáme, že docílíme půlmiliónové roční návštěvnosti,“ předjímá Rabas. Spustit lví safari naostro plánuje ZOO Dvůr Králové v půli letošního července.

„Zkušební provoz ukáže i nejoptimálnější organizaci dopravy, aby vozy návštěvníků netvořily kolony. Plánujeme proto i zvýšit poplatek za auto z nynější stovky na 190 korun a motivovat návštěvníky, aby volili místo auta spíše safaribus, odkud je i lepší výhled. Jednáme také s pojišťovnami, jimž se do toho ale příliš nechce,“ podotkl Rabas.

Lví safari vzniklo za osmnáct miliónů korun na nevyužívané zahradě. Dvě třetiny nákladů zaplatila zoo, zbytek její zřizovatel Královéhradecký kraj.

Reklama

Výběr článků

Načítám