Hlavní obsah

Muzeum silnic vystavuje jedinečnou kolekci historických tříkolek

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedinečnou sbírku stařičkých tříkolek vystavuje od začátku dubna Muzeum silnic ve Vikýřovicích na Šumpersku. Pestrou kolekci tam zapůjčil brněnský sběratel Jiří Fiala, který tříkolky sbírá od roku 2005.

Foto: archiv Muzea silnic

Návštěvníci muzea se dozvědí, z jaké doby a odkud jednotlivé tříkolky pocházejí.

Článek

Na počátku sbírky stojí historická tříkolka, kterou Jiří Fiala zakoupil ve Francii pro svoji dceru. Objevil ji na přehlídce historických kol. Zakoupený kousek si natolik oblíbil, že začal shánět další. Ponejvíce hledal na internetových burzách a aukcích. Nejvýhodnější koupě se mu podařila v USA, kde sehnal starou tříkolku v aukci v přepočtu za necelých 40 korun.

Foto: archiv Muzea silnic

Sběratel Jiří Fiala se svými historickými kousky

Za šest let sbírání shromáždil přes 120 tříkolek. Podle informací muzea by se mohlo jednat o největší sbírku svého druhu na světě. Exponáty pocházejí z Evropy a Ameriky, některé přicestovaly také z Austrálie.

Foto: archiv Muzea silnic

Nádherné dětské tříkolky z 19. století

Nejstarší tříkolky byly vyrobeny v roce 1865. Návštěvníci muzea si prohlídnou 25 nejunikátnějších exponátů, expozici zdobí tříkolkové modely a dobové fotografie či obrazy, na nichž tříkolky figurují v hlavní roli.

Výstavu můžete navštívit až do 31. května. Muzeum je otevřené vždy od úterý do soboty mezi 10:00 a 16:00.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Více o historii tříkolek

Tříkolky vznikly kvůli bezpečnosti. Koncem 19. století se rozšířila vysoká a nestabilní kola neboli velocipedy. Během jízdy často docházelo k pádům, a tak si na ně netroufal zdaleka každý. Tento problém vyřešil takzvaný tricykl, tedy tříkolka či trojkolka. Na tomto výdobytku už mohly jezdit i malé děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám