Hlavní obsah

Zámek Slatiňany zpřístupnil turistům loveckou chodbu

Zámek ve Slatiňanech zpřístupnil návštěvníkům v nové sezoně, která začala v sobotu, loveckou chodbu. Vystaveny jsou v ní myslivecké trofeje a mnoho barokních grafik s loveckou tematikou, které chodbu v minulosti zdobily. Jejich autorem je německý rytec, malíř a kreslíř Johann Elias Ridinger.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Lovecká chodba ve Slatiňanech

Článek

„Chodba obsahuje soubor loveckých grafik, které se po více než 60 letech na sklonku loňského roku vrátily do Slatiňan. Byly celou dobu schovány v depozitáři zámku Žleby, kam byla po válce odvezena velká část vybavení slatiňanského zámku," uvedl kastelán Jaroslav Bušta.

Grafiky doplňují fotografie panstva z lovů. V chodbě jsou vystavena i jelení, daňčí a srnčí paroží, zvířata skolili majitelé zámku Auerspergové či jejich hosté v 19. století v blízké Slavické oboře. Nejcennější je šestnácterák ulovený v roce 1882 v Kochánovicích.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Jedna z ozdob zámecké lovecké chodby

Paroží bylo na zámku a v sousedním zámeckém hřebčíně v minulosti mnohem více, několik tisíc kusů. Po válce se z nich však mnoho odvezlo nebo ztratilo, vyřezávaly se z nich knoflíky.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Historická kuchyň

Úpravami prošla i historická zámecká kuchyně. Nově byla zpřístupněna denní místnost pro zaměstnance včetně záznamů o objednávkách potravin nebo uhlí, přibyla uzamykatelná historická lednice na přírodní led a šicí stroj. „Personál kuchyně neměl na starost jen vaření, často ve volných chvílích opravoval třeba oblečení," vysvětlil Bušta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám