Hlavní obsah

Turisté nechtěně změnili barvu známého horkého pramene

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrazně barevný horký pramen Morning Glory v americkém národním parku Yellowstone jste nejspíš už viděli - ačkoliv možná jen na fotkách. Věděli jste však, že jeho původní barva byla úplně jiná?

Pramen Morning Glory

 
Článek

Desítky let házení mincí pro štěstí, sem tam i vandalismus v podobě odhazování odpadků. Přesně to má podle odborníků za následek změnu barvy yellowstonského pramene Morning Glory.

Ještě ve 40. letech minulého století byl pramen sytě modrý. Tehdy park navštěvovalo o dvě třetiny turistů méně, tedy místo aktuálních tří miliónů ročně „pouhý“ milión.

Foto: Profimedia.cz

Pramen Morning Glory v roce 1940

Přestože by se mohlo zdát, že zářivou žlutozelenou barvu pramene vyčarovala příroda, ve skutečnosti za to tedy může vědomý i nevědomý vandalismus návštěvníků. Ve spodní části pramene nahromaděné nečistoty ovlivnily cirkulaci vody, což snížilo její teplotu a zasáhlo tak do života zdejších bakterií, jež ovlivňují barvu Morning Glory. Původní modrá se tomuto pramenu podle odborníků už nikdy nevrátí.

Foto: Profimedia.cz

Původní barva pramene Morning Glory

Obdobným případem je, taktéž v národním parku Yellowstone, horký pramen Upper Geyser Basin. Zatímco dnes na sebe upozorňuje oranžovou, žlutou a zelenou, ještě v 60. letech 20. století byl modrý.

Yellowstonský park v číslech

V roce 1872 byl založen díky snaze tehdejšího prezidenta Ulyssea Simpsona Granta ochránit zdejší přírodní bohatství.

Od roku 1978 je zařazen na seznam světového dědictví UNESCO.

Rozloha Yellowstonského parku je okolo 9000 čtverečních kilometrů.

3 milióny turistů ročně navštíví toto místo.

Lze tu vidět více než 100 vodopádů.

Yellowstonské jezero, které je jakýmsi centrem parku a také největším ledovcovým jezerem v Severní Americe, má délku zhruba 40 a šířku kolem 20 kilometrů.

Celých 80 % území parku pokrývají hluboké lesy.

Do výšky 36 metrů chrlí v pravidelných intervalech vodu proslulý gejzír Old Faithful.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám