Hlavní obsah

Skanzen v Chanovicích se rozrostl o další chalupu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skanzen v Chanovicích na Klatovsku, jediný v Plzeňském kraji, představí letos návštěvníkům novou usedlost. V těchto dnech se po několikaměsíční práci podařilo sestavit rozebranou obytnou chalupu a stodolu pocházející z Lužan na jižním Plzeňsku.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Chanovický skanzen má nový objekt.

Článek

V depozitářích skanzenu, který spadá pod klatovské muzeum, čeká na sestavení dalších 12 rozebraných objektů zachráněných před zánikem. Další rozšiřování skanzenu závisí na tom, zda se podaří sehnat z různých dotací a grantů peníze, jak uvedl ředitel muzea Luboš Smolík.

Chalupu a stodolu v Lužanech rozebrali pracovníci skanzenu už v roce 2008, od té doby se čekalo na peníze na kompletaci. Kvůli dotaci Evropské unie se mohlo se stavbou se zhruba třímilionovými náklady začít až loni. Dotace pokryje 95 procent nákladů. „Nevíme ještě přesnou dataci, to bude předmětem dendrochronologického výzkumu, na který musíme napřed sehnat další peníze. Předpokládám, že pochází z poslední třetiny 18. století," odhadl stáří chalupy Libor Kodýdek ze skanzenu.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Půda s hliněnou podlahou

Některé části stodoly mohou být ještě starší. Roubenou chalupu s obytnou světnicí, se dvěma studenými skladovacími komorami a se síní s černou kuchyní uvidí návštěvníci už letos, skanzen ji ale vybaví zařízením a nábytkem zřejmě až příští rok. Zatím chybí i dřevěné podlahy. „Snažíme se jejich položení oddálit, aby dům co nejlépe vyschl, aby ho nenapadly plísně a dřevokazné houby," vysvětlil Kodýdek.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Síň s černou kuchyní

Díky stopám ve starých konstrukcích se při kompletaci chalupy a stodoly podařilo odstranit některé stavební zásahy, které předchozí majitelé v průběhu let prováděli. Kvůli napadení škůdci a poškození některých trámů bylo při stavbě nutné nahradit kopiemi až polovinu stavby.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Pohled do komína z černé kuchyně

Skanzen v Chanovicích se začal budovat v roce 1994, nyní je v něm téměř 20 staveb od velkých hospodářských stodol po malé objekty či křížky. Chalupa z Lužan je třetí obytné stavení.

Zajímavost: Nejstarší stavbou, která ve skanzenu stojí, je roubená kolna datovaná u zárubní rokem 1556 a u obvodových trámů lety 1613 až 1618.

Plány počítají s tím, že v první fázi by měl skanzen obsahovat 25 až 30 objektů. „O všech víme - buď existují reálně v terénu, nebo už je máme rozebrané, záleží ale na tom, jestli seženeme peníze," řekl Smolík.

Reklama

Výběr článků

Načítám