Hlavní obsah

Dubajská firma chce v Bosně vybudovat luxusní lyžařské středisko za miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubajská stavební společnost plánuje postavit za 2,3 miliardy eur (63,8 miliardy Kč) luxusní lyžařský rezort v horách blízko Sarajeva, tedy místa, kde se před 30 lety konaly zimní olympijské hry. Projekt počítá s výstavbou vil, bytových domů, hotelů a nákupních center. Jednalo by se o největší zahraniční investici tohoto typu v Bosně, napsala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Pohoří Igman a opuštěný olympijský areál

Článek

Starosta města Trnovo Ibro Berilo uvedl, že podepsal memorandum o spolupráci s šéfem dubajské firmy Buroj Property Development Ismaílem Ahmedem. „Měl jsem možnost podepsat něco, co bude pro tuto malou obec historické, a jsem ohromně šťasten," řekl Berilo.

Projekt vytvoří kapacitu pro ubytování až 40 000 lidí. Ahmed uvedl, že byl překvapen, když viděl, jak krásná je oblast pohoří Bjelašnica. Podle něj je firma připravena zahájit práce už ke konci letošního roku.

Oblast pohoří Bjelašnica a Igman se nachází asi 20 kilometrů od Sarajeva. Je známá svým čistým ovzduším a nádhernou krajinou. Bosně se od ukončení krvavé války z let 1992 až 1995 zatím nepodařilo přilákat mnoho investorů.

Ministerstvo zahraničí se v poslední době zaměřilo na hospodářskou diplomacii a projekt je výsledkem kampaně bosenské ambasády ve Spojených arabských emirátech. Země nemá téměř žádný průmysl a touží po rozvoji svého cestovního ruchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám