Hlavní obsah

Halucinogenní nápoj láká turisty do Peru

V peruánské Amazonii turisté naleznou bohatou flóru a faunu. Co ale poslední dobou láká stále více západních turistů do této jihoamerické země, je ayahuasca. Tento halucinogenní nápoj však může být velmi nebezpečný, jak upozorňuje francouzský deník Le Figaro.

Foto: Profimedia.cz

Magický nápoj ayahuasca

Článek

Nalézáme se na březích řeky Madre se Dios v Peru, asi půl hodiny od města Puerto Maldonado. Chýše pokrytá střechou z palmového listí a chráněná sítí před hmyzem je osvětlena pouze svíčkou. Skupina Evropanů sedících na kobercích pozorně sleduje výklad šamana Ovalda.

„Budu sledovat váš puls, abych zjistil, jaké množství ayahuasky potřebujete. Stále budu s vámi, budu mít všechno pod kontrolou. Začnu zpívat a vy pocítíte první nevolnost. Bude se vám chtít zvracet. Společně pak půjdeme do světa duchů," říká šaman oděný do tradiční tuniky a každému podává sklenku hustého hnědého nápoje.

Sfoukne svíčku a lesem se začíná nést tísnivá melodie. Obřad teprve začíná, bude trvat přes čtyři hodiny.

V celé peruánské Amazonii se tato scéna opakuje každý večer. Zpočátku byla ayahuasca součástí tradiční medicíny, hlavní ingrediencí nápoje, s jehož pomocí šamani uzdravovali a vstupovali do kontaktu s duchy. Dnes se stala jednou z hlavních atrakcí pro tisíce turistů, kteří chtějí využít jejích halucinogenních vlastností a platí asi stovku dolarů (2300 Kč) za to, že si očistí organismus, lépe poznají sami sebe nebo si prostě dopřejí novou zkušenost.

Magický nápoj a šaman v džínách

Jako první objevili ayahuasku američtí hippies v 60. letech. Teprve počátkem tohoto tisíciletí se "liana mrtvých" stala známější, zejména díky Francouzům, jako byl lékař Jacques Mabit, spisovatel Vincent Ravalec a především režisér Jan Kounen.

„Byl to právě Kounen ve filmu Blueberry, kde Vincent Cassel po požití ayahuasky upadá do deliria," říká etnolog Jean-Loup Amselle, který v roce 2013 napsal o této nové amazonské "horečce" esej. Již v roce 2004 natočil dokumentární film, kde vypráví o svém objevu ayahuasky v Peru. Právě on stál u zrodu turistiky za ayahuaskou.

Západní turisté sice směřují za ayahuaskou do celé Amazonie, ale právě v Peru nabízí tuto aktivitu většina hotelů a turistických agentur. Ayahuasca je skutečným koncentrátem šamanské exotiky.

„Základ tvoří ayahuasca," vysvětluje šaman Ovaldo a ukazuje celkem běžně vyhlížející lianu. „Na asi čtyři litry nápoje potřebuji 35 kilogramů ayahuasky, pět kilogramů chacruny (Psychotria viridis) a 19 dalších rostlin. Odcházím na několik dní do lesů spolu s učedníkem nebo mistrem a dodržujeme přitom přísnou dietu. Ve dne se vaří rostliny, v noci se věnujeme rituálům. Celý proces trvá čtyři dny. Je to skutečně delikátní práce," říká.

K výrobě nápoje pouhý recept nestačí. Třicátník Ovaldo, přestože nosí džíny a mohl by být pokládán za mladého muže z města, je již zkušeným šamanem. Pochází z rodiny léčitelů, kde se se vzděláváním začínalo již v dětství.

„Rodiče mě naučili znát rostliny a jejich vlastnosti, ale teprve v patnácti letech jsem začal používat nápoj z ayahuasky a léčit. Pak jsem přešel k nejvyššímu stupni a naučil jsem se nápoj sám připravovat. Šaman může vstupovat do kontaktu s rostlinou a rostlina odpovídá na naše otázky," dodává.

Chemie nebo kouzlo rostlin?

Zatímco vědci vysvětlují halucinogenní vlastnosti ayahuasky chemií, podle šamanů nejde o chemii, ale o ducha rostliny. Nápoj však může být nebezpečný. Klienti šamanů mohou upadnout do nekontrolovatelného deliria. Ayahuasca se rovněž nesnáší s některými léky. Může také obsahovat durman, další halucinogen, zde nazývaný toé, který je skutečným jedem.

V roce 2012 zahynulo na následky požití nápoje pět Francouzů. Francie byla první zemí, která ayahuasku zakázala a dosud pokračuje vyšetřování případu znásilnění žen, které byly v transu. Úřady také varují před tím, že šaman může získat nad klientem psychickou moc.

V americkém tisku některé osobnosti, jako je zpěvák Sting nebo filmová hvězda Lindsay Lohannová, líčí, jak amazonský nápoj změnil jejich život. Loni v září se dokonce ve Španělsku konala mezinárodní konference o ayahuasce. V Evropě a ve Spojených státech vznikají kluby sdružující se kolem šamana z Peru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám