Hlavní obsah

Nejlepší jihoamerický lék na kocovinu by nepozřel snad žádný Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lima

Odpovědí domorodých obyvatel z peruánských And na řadu neduhů od chřipky, kocoviny, nadměrného stresu po oslabené libido je vždy to stejné: Dej si žabí koktejl. Obojživelníky pak s dalšími ingrediencemi hodí do mixéru a ten pustí na nejvyšší otáčky. Nevábnou bledě zelenou kaši vypijí. A prý je to zázračný lék na vše.

Foto: Profimedia.cz

Koktejl se připravuje výhradně z žáby žijící v jezeře Titicaca. Ta je kvůli tomu také na pokraji vyhynutí.

Článek

Ačkoli lékařské či jiné vědecké důkazy o téměř zázračných léčivých účincích nápoje neexistují, domorodí obyvatelé And z Peru i Bolívie na žabí koktejl nedají dopustit. Prý pomůže vyléčit také (pro západní medicínu neléčitelné) astma.

Koktejl se připravuje z žabího masa (obojživelník je zabit a stažen z kůže), dále se přidává mrkev, kořen rostliny maca horská (peruánský ženšen či peruánská viagra) a med. Výsledný koktejl je po umixování světlounce zelený a krémový.

„Žabí koktejl je dobrý na chudokrevnost, zánět průdušek, kosti, mozek, únavu, stress a nejčastěji ho kupují děti, dospělí, osoby s anémií, dýchacími potížemi a někdy i tuberkulózou,“ tvrdí Maria Elena Cruzová z Peru, která žabí koktejl připravuje a prodává ve svém stánku už řadu let.

K přípravě se používá výhradně vodní žába druhu Telmatobius culeus (vodnice posvátná), která žije v jezeře Titicaca. Jedná se o kriticky ohroženého obojživelníka. Sami peruánští odborníci z Limské univerzity tvrdí, že o léčivých účincích vodnice posvátné neexistují žádné důkazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám