Hlavní obsah

Prodeje first minute zájezdů jsou v plném proudu

Novinky, fis

Od konce roku 2014 probíhá prodej zájezdů v akcích „first minute”. Jsou určeny především těm, kteří mají na dovolenou specifické nároky, ocení výrazné slevy a mohou určit termín předem. Oproti takzvaným last minute zájezdům navíc zaručují stabilnější ceny.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Už víte, kam letos vyrazíte na dovolenou? Ilustrační foto

Článek

Protože české cestovní kanceláře zohlednily v katalozích na sezónu podzim 2014 až léto 2015 oslabující kurz koruny, nemusejí zatím na další oslabení reagovat. Ve své tiskové zprávě to uvádí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Co to znamená pro turisty?

Klienti s uzavřenou smlouvou o zájezdu jsou občanským zákoníkem chráněni proti dodatečnému navýšení ceny ze strany cestovní kanceláře z důvodu oslabení koruny. CK může cenu zvýšit jen v případě, že dojde k oslabení o více než 10 procent oproti směnnému kurzu ke dni kalkulace zájezdu.

Hrozí, že zájezdy podraží

„V tuto chvíli probíhají předprodeje a ceny neupravujeme. Ale je pravděpodobné, že další výrazné zdražování dolaru i eura k vyšším cenám napříč trhem v blízké době povede. Pak by se to týkalo zejména last minute sezóny,“ upřesnil pro Novinky mluvčí CK Fischer Jan Osúch.

Kdo už má o letní dovolené jasno, neměl by s nákupem dlouho váhat ani podle mluvčího CK Exim Tours Stanislava Zímy: „Zájezdy se dle mého názoru vyplatí nakupovat v těchto dnech, protože je pravděpodobné, že cestovní kanceláře budou nuceny na slábnoucí kurz koruny reagovat, tedy zdražit zájezdy,“ řekl Novinkám. Dodal, že klienti mohou v aktuálních akcích získat 20procentní slevu na dovolenou, dítě až do 18 let zdarma nebo třeba další bonusy ve formě slevy na dopravu na letiště a z letiště.

Trend na vzestupu

Čeští turisté se ve first minute zájezdech už celkem dobře orientují. Jejich obliba stoupá. „First minute akce jsou každý rok úspěšnější. Do 15. ledna s námi mohou jet až dvě děti zdarma a dospělí mají slevu 15 procent. Pokud ale cestují sami, bez dětí, mají slevu 21 procent. Slevy máme poměrně velké i dále, s každým dalším měsícem ale už drobně klesají. Při rezervaci se pak navíc neplatí celá cena zájezdu, ale pouze 2000 korun,“ uvedla pro Novinky ředitelka CK Blue Style Lenka Berberi.

Řada turistů ocení také širší výběr lokalit a nabídky služeb. Kupříkladu rodiny s malými dětmi mají podstatně vyšší nároky na to, co hotel poskytuje, než mladí cestovatelé zvyklí improvizovat a rozhodovat se o odjezdu impulzivně.

„U zájezdů first minute se nejrychleji vyprodávají naše klubové hotely Blue Club, které mají dětské Croco Cluby s českými animátory. Rodiče jsou rádi, když dopředu vědí, že nebudou jedinými, kdo se bude starat o jejich děti, a budou mít i chvíli pro sebe. To je každoroční klasika a ani tak nezáleží na tom, v jaké zemi hotel je. Klienti chtějí mít aspoň na dovolené trochu klidu, a já se jim ani nedivím,“ dodala s úsměvem Berberi.

Akce jedou už od konce minulého roku

Díky řešení dovolené s dostatečným časovým předstihem si mohou turisté vybrat vhodný rodinný pokoj a areál s atrakcemi i potřebnými službami. Ne vždy je navíc vše definitivně dáno: „Zdarma umožňujeme změnu termínu, destinace nebo hotelu ještě týden před odletem,“ uvedl Osúch. Obdobný komfort nabízí mimo jiné také Exim Tours.

Mluvčí CK Čedok Tomáš Brejcha připomíná, že výhodné akce začaly už koncem loňského roku. Kdo se ale víc soustředil na Vánoce, má stále z čeho vybírat. „Aktuálně u pobytových leteckých zájezdů stačí zájemcům složit sníženou zálohu 1500 korun na osobu, rodiny s dětmi mohou získat slevu ,dítě zdarma nebo jen za 1000 korun‘. Sleva za včasný nákup je až 20 procent, senioři mohou získat až 25procentní slevu,“ řekl Novinkám.

Výběr lokalit pro last minute se snižuje

I tak je však několik měsíců dopředu stanovený termín dovolené pro leckoho nereálným závazkem. Takoví turisté obvykle naopak volí zájezdy last minute, u kterých však CK nemůže garantovat výhodné ceny, odráží se v nich vždy aktuální kurz.

Navíc se výběr lokalit u last minute zájezdů dosti zužuje. „Nabídka na poslední chvíli je stále omezenější. Lidé kupují více zájezdů v předprodeji, a logicky tak na doprodej zbývá méně. I letošní předprodeje jsou zatím vyšší než loni. Dospělí dostávají slevy 10–15 procent a děti pobyty zdarma nebo jen za cenu letenky,“ porovnal oba typy zájezdů Osúch.

Anketa

Jak jste na tom s plánováním dovolené?
Využívám first minute nabídky, plánuji dovolenou dlouho dopředu.
57,3 %
Volím last minute zájezdy, rozhoduji se spontánně.
29,3 %
Někdy kupuji zájezd předem, jindy na poslední chvíli.
13,4 %
Celkem hlasovalo 75 čtenářů.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám