Hlavní obsah

Do nejnavštěvovanější moravské zoo loni přišlo víc než půl miliónu lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordní počet lidí v loňském roce navštívil zoologickou zahradu ve Zlíně. Zahradou prošlo 585 118 turistů, čímž byl překonán rekord z roku 2009, kdy do zoo zavítalo přes 507 000 lidí. Předloni měla zahrada přes 473 000 návštěvníků. Loňský rok byl doslova rokem splněných snů, ať už se týkaly návštěvnosti nebo chovatelských aktivit, sdělil ředitel zahrady Roman Horský.

Foto: archiv Zoo Zlín

Zátoka rejnoků umožňuje návštěvníkům přímý kontakt se zvířaty.

Článek

„I v těch nejoptimističtějších odhadech jsme tak za magickou roční návštěvnost považovali 550 000 osob. Skutečnost roku 2014 však předčila veškerá naše očekávání," podotkl Horský. Zlínská zoo se tak už počtvrté za sebou stala druhou nejnavštěvovanější zahradou v zemi.

Velký podíl na vysokém počtu návštěvníků měla nová expozice Zátoka rejnoků. „Po čtyřech letech přípravy a roční realizace jsme si v září splnili chovatelský sen a otevřeli expozici, která nemá v rámci Evropy obdoby. Chtěli jsme návštěvníkům přiblížit rejnoky nejen prostřednictvím pozorování, ale i osobním kontaktem v podobě krmení a doteku rejnoka. Podle našeho názoru právě bezprostřední kontakt se zvířetem může výrazně přispět k uvědomění si jeho jedinečnosti, ale i zranitelnosti," podotkl ředitel.

Foto: archiv Zoo Zlín

Nová expozice Zátoka rejnoků

Zahrada loni také otevřela novou japonskou zahradu. Letos by měla přibýt expozice nelétavého australského opeřence kivi hnědého. „Jsme vůbec první českou a slovenskou zoo, kde se kivi objeví," uvedl ředitel.

Na podzim začne výstavba expozice Řeka trávy s aligátory severoamerickými. Bude také zahájena příprava studie největšího projektu v historii zoo pojmenovaného Karibuni, který vznikne na nově získaných pozemcích o rozloze 24 hektarů. Stavět se bude zřejmě po etapách. Expozice zavede návštěvníky do oblasti střední a západní Afriky.

„Hlavní dominantou bude komplex výběhů pro slony, který nám poskytne podmínky pro jejich rozmnožování. Mimo slonů se tato oblast stane domovem lidoopů a jiných primátů, šelem a afrických kopytníků," poznamenal Horský.

Odchovali 182 mláďat

Součástí Karibuni bude také africký kemp a jednoduchá tábořiště. Chovatelé v zahradě loni odchovali 182 mláďat 53 druhů zvířat. Poprvé v historii zoo se podařil odchov supa hnědého, přibyla také čtyři mláďata supů mrchožravých.

„Nabízí se tak možnost, že některá mláďata z našich odchovů posílí volně žijící populaci v Bulharsku, kde úspěšně probíhá reintrodukční program Green Balkans a kam jsme již předali čtyři supy bělohlavé odchované v naší zoo," uvedl zoolog Václav Štraub.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Narodilo se také mládě hyeny skvrnité, mravenečníka velkého, surikaty i malá samička opice dželady. „Mia, jak se malá dželada jmenuje, je navíc prvním mládětem dželady v rámci českých a slovenských zoo," uvedl zoolog Pavel Shromáždil.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve zlínském zámku má být muzeum i hotel

Zlínský zámek, který je nejstarší stavbou ve městě, by mohl po revitalizaci být sídlem moderního městského muzea s důrazem na architekturu. V zámku by měla být...

Výběr článků

Načítám