Hlavní obsah

Série tematických akcí přilákala na Konopiště loni více turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Konopiště na Benešovsku loni navštívilo téměř 163 000 lidí, což je o 28 000 více než v roce 2013. Přilákaly je zejména akce pořádané ke 100. výročí sarajevského atentátu, při němž přišel o život někdejší majitel panství, následník rakouského trůnu František Ferdinand d'Este. Loňské tržby meziročně vzrostly o milión korun a přesáhly 15 miliónů Kč.

Foto: Profimedia.cz

Zasněžený zámek Konopiště

Článek

Výročí atentátu loni připomněla hlavně výstava Spojeni v životě i smrti, pojednávající o životě arcivévody a jeho manželky Žofie a o tom, jak se události kolem atentátu projevily v osudech lidí na Konopišti. „Dále jsme se účastnili akcí společných v rámci Národního památkového ústavu, jako je již tradičně Hradozámecká noc, pro kterou jsme připravili tři nové trasy včetně trasy pro děti," uvedla kastelánka Jana Sedláčková.

Zpestřením byla na svátek svatého Václava také prohlídka věže Václavky od přízemí až na půdu a výhled ze střešního okna. Kvůli velkému zájmu se tato akce bude opakovat i letos. Kromě toho chce zámek otevřít takzvanou loveckou prohlídkovou trasu. Návštěvníci na ní uvidí kromě už zavedených expozic i místa, kam se dosud nechodilo, například tajné schodiště spojující soukromé pokoje arcivévody a jeho ženy.

Zámek si letos připomíná 115. výročí svatby arcivévody a hraběnky Chotkové. Výročí bude romantickým způsobem připomenuto při večerních prohlídkách, které budou obohaceny o nahlédnutí do prozatím tajného růžového salonku hraběnky Žofie. K vidění budou její svatební šaty a fotografie ze svatby.

O historii Konopiště

Původně hrad Konopiště založil jako gotickou pevnost koncem 13. století biskup Tobiáš z Benešova. Postupem času se na Konopišti vystřídalo mnoho šlechtických rodů, mezi jinými Šternberkové, Hodějovští z Hodějova, Vrtbové z Vrtby a Lobkowiczové. V roce 1887 koupil panství arcivévoda František Ferdinand d'Este a přebudoval ho na velkolepé sídlo budoucího císaře.

„V letošním roce plánujeme i stavební práce většího rozsahu, jako je například výměna střešní krytiny na velké věži. Tyto akce nijak nezasáhnou do návštěvnického provozu," dodala kastelánka.

Reklama

Výběr článků

Načítám