Hlavní obsah

Svatý Martin dal v Brně žebrákovi plášť a rozlil mladé víno

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradice se nezměnila, jen v roli svatého Martina se vystřídali herci. Zatímco loni se za světce v Brně převlékl Martin Maxa, letos převzal pomyslnou štafetu Martin Kraus. Herec s přezdívkou „český Belmondo“ byl hlavní postavou největšího svatomartinského koštu v Česku, který je součástí týdenních Svatomartinských hodů.

V Brně se opět uskutečnil velkolepý Svatomartinský koštVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Na poněkud nervózním běloušovi projel svatý Martin v čele chasy a za doprovodu bubnů špalírem několika set lidí brněnským náměstí Svobody a odstartoval letošní ochutnávku mladých svatomartinských vín.

Ještě před tím, stejně jako praví pověst, se rozdělil se zimou trpícím žebrákem o svůj plášť a poté už začal nalévat z pětilitrové lahve mladé červené. A činil se přitom opravdu poctivě. Celý obsah nakonec vylil do skleniček, které mu nastavovali lidé pod pódiem. Sám přitom také ochutnal.

Letos prošlo dvoukolovým hodnocením celkem 342 vín ze 107 vinařství. Vinaři odhadují, že na trh dodají minimálně 1 900 000 lahví svatomartinských vín ročníku 2014.

Brno žije tradicí

Svatomartinský košt proběhl v rámci Svatomartinských hodů, které se v moravské metropoli konají už pátým rokem. Týdenní gastronomická akce, do níž se s tradičními husími specialitami zapojily různé brněnské restaurace, začala v pátek.

Za lahodnou ochutnávkou se zájemci mohou vydat do Brna až do 14. listopadu. Dobrým jídlem provoněné zážitky čekají nejen v restauracích a na náměstí Svobody, ale také v podzemních chodbách Labyrintu pod Zelným trhem nebo v Městském divadle.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám