Hlavní obsah

Slovenský důchodce sestrojil vlastní orloj

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Rychle utíkejte, ještě stihnete orloj v pohybu,“ vítají mě obyvatelé liptovské obce Hybe, kde se orloj sestrojený důchodcem Jánem Pavellou (70) stal doslova senzací. „Můj orloj obdivovali už i návštěvníci z Nového Zélandu a Hondurasu,“ neskrývá hrdost muž, kterému všichni v obci říkají hodinář.

BEZ KOMENTÁŘE: Slovenský orlojVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Původním povoláním hodinář nejsem, ale v důchodu jsem začal opravovat věžní hodiny. Jinak jsem elektroinženýr, studoval jsem na ČVUT a následně jsem 38 let pracoval v Tesle v Liptovském Hrádku,“ vysvětluje Pavella.

Na dvoře jeho domku se scházejí malí i velcí, z blízkého i dalekého okolí, aby mohli zhlédnout promenádu figurek. „Figurky představují hybská řemesla a mají podobu reálných lidí, kteří tady žili. Mnozí z obyvatel obce je poznávají,“ dodává.

V okénku se postupně objevuje truhlář, hrnčíř, švec, listonoš, sedlák, pastýř, hospodyně či obecní bubeník. Deset postaviček vzniklo na základě kreseb hybského rodáka Jozefa Chrobáka, který ještě jako student nakreslil karikatury řemeslníků.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ján Pavella se svým orlojem

Autor orloje však stále není zcela spokojen. Plánuje doplnit figurky a chce, aby jejich promenádu doprovázela zvonkohra. „Možná tam přidám i vlastní figurku a budu představovat hodináře. Stejně mě tak všichni oslovují,“ dodává s úsměvem.

Pražská inspirace

Myšlenka sestrojení vlastního orloje pochází vlastně z roku 1956. „Otec se amatérsky věnoval hodinářství, a coby dvanáctiletého mě vzal do Prahy. Zařídil, abychom mohli vidět nejen orloj zvenčí, ale také mechanismus, který ho pohání. To mi zůstalo v hluboce vryté v paměti,“ vzpomíná Pavella. Odchodem do důchodu myšlenku mít vlastní orloj oživil.

„Nastudoval jsem něco z astronomie, mechaniky a kinematiky. Práce trvala s delšími přestávkami téměř 12 let. Byl to takový systém pokus-omyl, ale letos v červenci jsem orloj zprovoznil,“ vypráví. Mechanismus je dokonale propracovaný. Jedna hřídel slouží k pohonu hodinové ručičky, druhá na pohon měsíce a třetí na pohyb zvěrokruhu.

Manželka Olga si asi zaslouží medaili za trpělivost, protože práce na zahradě a kolem domu zůstala na ní. „Už jsem si zvykla, že náš dům je středem zájmu. Ještě dobře, že můj muž tak rád řeční, teď může všem návštěvníkům vyprávět o svém orloji,“ říká.

Foto: Profimedia.cz

Pražský Staroměstský orloj byl Pavellovi inspirací.

Pavella stále považuje za nejhezčí orloj na světě ten pražský. S úsměvem však ukazuje svou návštěvní knihu, v níž se skví zápis turisty z Prahy: Orloj je hezčí než v Praze.

Pavella nezapomíná ani na pomoc, která se mu dostala od správce pražského orloje Petra Skály, tvůrce soukromého orloje z Tábora Vladimíra Volfa a Petra Krále, který vede virtuální muzeum hodin. Hodinář z obce Hybe se stal i díky jejich pomoci jediným Slovákem ve společnosti českých orlojníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám