Hlavní obsah

Luxusní hotel sešel ze zlaté uličky bohatých na prašnou stezku chudáků

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léta na výsluní má Grande Hotel ve městě Beira v africkém Mosambiku dávno za sebou. Alespoň tedy pokud máme výsluním na mysli prosperitu a poptávku. V tomto směru chladne kdysi přepychový hotel už dlouho v temném stínu. Místo majetných klientů přebývají mezi jeho zdmi jen lidé v bezútěšné životní situaci bez střechy nad hlavou.

Foto: Profimedia.cz

Ruiny obřího hotelu na pobřeží Mosambiku

Článek

Beirský Grande Hotel byl dostavěn v roce 1954. Svým hostům nabízel 120 pokojů, bazén, restaurace, a dokonce i kino nebo přistávací plochu pro vrtulníky. Zájmu bohaté klientely se ale netěšil ani deset let.

Foto: Profimedia.cz

Takhle vypadal mosambický Grande Hotel v dobách, kdy byl v provozu.

Kvůli malé poptávce ukončil hotel provoz už v roce 1963. Od té doby nezadržitelně chátrá. V období mozambické občanské války, v letech 1977 a 1992, sloužila rozhlehlá budova hotelu dokonce jako vojenská základna. To se na ní samozřejmě podepsalo.

Foto: Profimedia.cz

Současní obyvatelé dřívějšího hotelového komplexu

V současnosti žije v prostorách bývalého hotelu přes 3000 squatterů. Mnoho z nich jsou zbídačení uprchlíci, pro které je toto místo jediným možným útočištěm. Pozlátko luxusu tam tedy nadále bledne do ještě šedivějších odstínů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám