Hlavní obsah

Nedostali jste v letadle k ginu s tonikem limetku? Šetří se

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké aerolinky Alaska Airlines stáhly z palub svých letadel limetky, které servírovaly do ginu s tonikem či do nealkoholických nápojů podle přání zákazníka. A nebudou nejspíš samy. Důvodem je obrovský nárůst cen limetek. Krok by měl být podle všeho jen dočasný. Nutno dodat, že mnohé aerolinky nahradily z cenových důvodů limetku citrónem už dávno.

Foto: Profimedia.cz

Občerstvení na palubě letadel je pro mnoho cestujících důležité.

Článek

Je to maličkost, ale poměrně krásně dokumentuje, jak důkladně musí v dnešní době aerolinky šetřit. Alaska Airlines na svých letech spotřebovaly přibližně 900 limetek denně. Cena tohoto citrusového plodu se však dramaticky zvýšila. Farmáři z mexického státu Michoacan, ze kterého většina limet pochází, snížili svůj export kvůli silným dešťům a nepokojům spjatým s válkou drogových kartelů.

Když si mexickou „krizi” spojíme se suchem v Kalifornii a neustále vzrůstající poptávkou po limetách na přípravu margarit, tacos a dalších pokrmů, dostaly se ceny na tříleté maximum. Průměrná cena limety v americkém supermarketu se nyní dostala na 11 korun, přitom ještě na konci března stála v průměru sedm korun. O rok dříve pak dokonce jen šest. A situace se nejspíš nezlepší nejméně do konce května.

Není to poprvé

„Zhruba před dvěma týdny jsme limety stáhli z nabídky na palubách našich letadel vzhledem k jejich dramatickému zdražení,” uvedla mluvčí Alaska Airlines Halley Kniggeová.

Foto: Profimedia.cz

Z limetky přesun k citrónům? Hlavním důvodem je cena.

A nejsou sami. United Airlines tvrdí, že se jim nedaří limety v dostatečném objemu sehnat, a tak je na některých letech nahrazují levnějšími citróny. „Stále limety servírujeme, avšak je složité je nyní kupovat, a tak je částečně nahrazujeme citróny,” informoval mluvčí aerolinek Rahsaan Johnson.

Tiché odstraňování limetek z palub letadel, ač dočasné, značně připomíná známý šetřící krok z 80. let minulého století. Tehdy budoucí ředitel aerolinek American Airlines nechal ubrat z každého salátu jednu olivu. Došel k tomu, že si toho cestující ani nevšimnou a společnosti to ušetří asi 40 tisíc dolarů ročně.

Reklama

Související články

Letadla dostanou místo oken monitory

Moderní nadzvuková letadla nabízejí pohodlné cestování, nejnovější tryskáče zvládnou cestu z Evropy do New Yorku za pouhé tři hodiny. Při takové rychlosti ale...

Výběr článků

Načítám