Hlavní obsah

Rodiče často nelétají s dětmi na dovolenou ze strachu z jejich chování v letadle

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestu letadlem s nespokojeným a notně hlasitým dítětem zažil asi kdekdo - ať už z pozice rodiče, anebo otráveného pasažéra. Netřeba tedy popisovat tyto chvíle detailně. Podle nové studie podobné zkušenosti některé rodiče natolik děsí, že raději oželí dovolenou u moře, než aby absolvovali cestu letadlem se zlobícím potomkem.

Foto: Profimedia.cz

Jak se dítě bude chovat na palubě letadla lze předem jen těžko odhadnout. Ilustrační foto

Článek

Řadě dětských pasažérů se v letadle tak moc nelíbí, že jejich pláč a křik neutiší ani rodičovská náruč, ani zásoba oblíbených hraček. Už vůbec pak nezabere kárání. Reakce dětí na několikahodinový pobyt v letadle se různí a je značně nevyzpytatelná. Mnoho rodičů se proto letecké dopravy na dovolenou s ratolestmi mladšími pěti let velmi obává.

Podle průzkumu britské cestovní agentury Sunshine.co.uk, který pracoval s názory 1762 lidí, odmítá až 45 procent rodičů, jejichž děti ještě nedosáhly pěti let, na dovolenou letět. Mají strach z toho, jak by se potomek v letadle choval, i z toho, jak by na případné vyrušování reagovali ostatní cestující. Šestnáct procent dotázaných pak projevilo obavy také z reakce palubní posádky.

Pomoci by mohl oddělený prostor

Čekat solidaritu a pochopení alespoň ze strany cestujících, kteří sami mají děti, by bylo paradoxně docela naivní. Podle výsledků studie totiž více než polovinu těchto pasažérů dětské halasení na palubě letadla otravuje stejně jako ostatní.

Překvapivě 44 procent účastníků průzkumu uvedlo, že se svým dítětem ve věku do pěti let cestovali letadlem rádi. Až 78 procent rodičů by ovšem v letadlech uvítalo rodinnou sekci, ve které by byli s nejmenšími pasažéry odděleni od zbytku cestujících.

Vzhledem k tomu, že některé aerolinky nabízejí prostory, kam děti nesmějí, je možné, že v budoucnu vyhradí speciální prostor také pro rodiny. Cestovní komfort by tím zvýšily nejen jim, ale především pak bezdětným pasažérům.

Reklama

Výběr článků

Načítám