Hlavní obsah

Slezský zámecký skvost je po 35 letech konečně opravený

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za zázrak označil kastelán Radomír Přibyla to, že se po 35 letech podařilo dokončit rozsáhlou rekonstrukci zámku v Hradci nad Moravicí. Návštěvníci si tak už od 1. května budou moci konečně prohlédnout zcela dokončenou hlavní prohlídkovou trasu. Už do ní totiž přibylo i opravené severní křídlo Bílého zámku se zrekonstruovanými sedmi pokoji knížecího bytu.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Bílý zámek v Hradci nad Moravicí

Článek

„Původně měl být zámek opravený už v roce 1986. Jenže generální oprava se protáhla až do současnosti. Buď chyběly peníze, nebo zdatní řemeslníci,“ zavzpomínala kastelánka sousedního raduňského zámku Eva Kolářová.

Ta společně s Přibylou proměňuje i hradecký zámek. Připomněla také, že oprava zámku v Hradci nad Moravicí se dokonce na pět let zcela zastavila a hrozilo zakonzervování památky, kterou tvoří Červený a Bílý zámek.

Zámek zpřístupní knížecí byt

Zchátralý zámek dělníci nejprve zastřešili, pak dostal novou fasádu. Nakonec se po etapách otevíraly opravené zámecké pokoje.

„Nejprve se zpřístupnily zrekonstruované hostinské pokoje, zázemí pro služebnictvo, pak se opravovaly společenské sály. V poslední etapě, kterou zdárně nyní dokončujeme, otevřeme lidem posledních sedm zámeckých pokojů v severním křídle Bílého zámku,“ ukazoval Přibyla dovezený původní nábytek dřívějších majitelů zámku, knížecího rodu Lichnovských.

„V severním křídle zámku se musely udělat i zbrusu nové tapety po vzoru těch původních, zcela zničených, ale také nové podlahy. Nyní zavěšujeme křišťálové lustry,“ popsal Přibyla.

Podle Kolářové návštěvníci poprvé uvidí, jak tady až do roku 1945 bydleli původní majitelé zámku. „V hudebním pokoji například bude i klavír z Paříže, na který zde hrál i sám Beethoven. Lidé si prohlédnou knížecí byt s ložnicí, hudebním pokojem, dámským budoárem, pracovnou, ale také otevřeme největší sál na zámku, v němž knížecí rodina vítala vzácné a vážené hosty či jej používala jako taneční sál,“ lákala Kolářová.

Chystají se další opravy

Podle slov kastelánky jsou v plánu i další proměny hradeckého zámku. Počítáme se zpřístupněním přízemí východního křídla zámku, kde je kaple, sakristie a Hubertova světnice. Plánujeme zde i zbrojní komoru Lichnovských a lovecké salóny. Pracovat se na tom začne už příští rok. V západním křídle by v roce 2016 měla vzniknout knížecí obrazárna,“ upřesnila Kolářová.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Červený hradecký zámek

Podle Přibyly jsou již i peníze na rekonstrukci Červeného zámku. Jeho obnova má vyjít na 40 miliónů korun. „Začne se také s revitalizací zámeckého parku a v budoucnu přijde na řadu i Bílá věž,“ shrnul hradecký kastelán. Zámek v Hradci nad Moravicí se lidem otevře už 5. dubna. Nové komnaty však budou k vidění až od května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám