Hlavní obsah

Ranvej pro ostřílené piloty: Na jednom konci silnice, na druhém pláž

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turisté trpící v jakékoliv míře strachem z létání, by na ostrov Svatého Bartoloměje možná měli cestovat raději lodí. Zdejší krátká přistávací dráha, umístěná mezi kruhový objezd a písečnou pláž, dává totiž zabrat i zkušeným pilotům.

BEZ KOMENTÁŘE: Přistání, po kterém jsou cestující vděční za pevnou půdu pod nohama

 
Článek

Bez speciálního tréninku a neověření piloti na nevelké letiště Gustava III. létat nesmějí. Místní ranvej měří zhruba 650 metrů a je řazena k nejnebezpečnějším na světě. Přistávat by tady měla jen letadla s kapacitou méně než 20 pasažérů. Nejeden cestující vystoupil z paluby letadla s notně rozklepanýma nohama. Obzvláště dobrodružné je přistání ve větru, kdy pasažéry děsí turbulence.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Svatého Bartoloměje obklopují stovky luxusních jacht a lodí.

Letiště je na ostrově Svatého Bartoloměje, který je součástí Francouzských Antil, umístěné ve vesnici St. John. Leží ohraničené travnatými kopci přímo mezi silnicí a písčitou pláží. Na tu se mnoho turistů vydává právě proto, aby viděli vzlet i přistání letadel z bezprostřední blízkosti.

Dovolená pro movité a labužníky

Ostrov ale není proslulý zdaleka jen svým extrémním letištěm. Platí za dovolenkovou destinaci boháčů, kteří si tu vychutnávají pohodlí přepychových hotelů, obdobně luxusních restaurací a odpočinek na pláži střídají za nakupování v drahých buticích. Tuto karibskou destinaci si pro svoji dovolenou zvolil mimo jiné miliardář Roman Abramovič, filmař George Lucas nebo modelka a herečka Olivia Palermová.

Foto: Profimedia.cz

Svatý Bartoloměj je oblíbený nejen u celebrit

Známé a krásné obličeje sem lákají ale třeba i přírodní produkty, které se na ostrově vyrábějí. Zdejší kosmetika propagující ostrov svým názvem, Ligne St. Barth, se v porovnání se světovými kosmetickými giganty vyrábí ve směšně malém množství. Jenže hypoalergenní produkty vyráběné z rostlin nacházejících se na ostrově v dnešní době frčí, a tak si zde můžete opalovat pod nánosem oleje z oreláníku barvířského, známého ve světě jako roucou. Ten v pradávnu indiáni využívali jako barvivo na obličej. Dnes turistům pomáhá v rychlejším opalování a odpuzuje hmyz.

Foto: Ligne St Barth

Kosmetická továrnička působí od vchodu spíše jako větší rodinný dům.

Svatý Bartoloměj spadá pod správu Francie. To ovlivnilo mimo jiné zdejší gastronomii. Jemné chutě francouzské kuchyně jsou na ostrově propojovány s kreolskou kuchyní. Ta pochází právě z karibské oblasti a vyznačuje se zajímavými kombinacemi koření, jednoduchou přípravou pokrmů i mixováním s kulinářskými prvky například z Mexika, Španělska, Afriky a dalších zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám