Hlavní obsah

Thórova studna chrlí slanou vodu do výšky několika metrů

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během přílivu připomíná Thórova studna v Oregonu pohádku Hrnečku, vař. Přes okraje kamenné jámy naplněné vodou z Tichého oceánu co chvíli přetékají napěněné vlny. V dramatických momentech Thórova studna vychrlí vodu až do výšky několika metrů.

BEZ KOMENTÁŘE: Thórova studna v Oregonu

 
Článek

Stát příliš blízko by mohlo neopatrného dobrodruha připravit o život. Thórova studna na zalesněném pobřeží amerického Oregonu je jedním z nebezpečných turistických lákadel.

Zhruba šest až devět metrů hluboká jáma je spojená s Tichým oceánem průrvami ve skalnatém břehu. Jméno dostala přírodní studna u mysu Cape Perpetua po Thórovi, mimo jiné bohovi hromu a deště, který drží ochrannou ruku nad rybáři a mořeplavci.

S opatrností nešetřit

Zdá se, jako by tu neviditelná pumpa vyháněla z velké jámy vodu ven stejně rychle, jako ji dovnitř nahnal příliv. Zvědavci by se proto v čase přílivu nebo bouřky měli držet dál.

Okolo Thórovy studny se davy turistů zatím netlačí. Místo je šikovně ukryté za stromy, které tuto část oregonského pobřeží lemují. Nadšenci do působivých přírodních úkazů si ale studnu bez problémů najdou. Musí jen zapojit trochu trpělivosti, protože pokud zrovna neprská několik metrů do vzduchu zpěněnou vodu oceánu, není na první pohled příliš dobře vidět.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám