Hlavní obsah

Nejvyšší vodopád světa je na Ďáblově hoře

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidové rčení, že zdání klame, platí také u názvu venezuelského Andělského vodopádu, který je se svými 979 metry nejvyšším na světě. Při jeho pojmenování neposloužili jako inspirace nebeští andělé, nýbrž americký pilot Jimmie Angel. Ten je mnohými považován za objevitele tohoto vodopádu.

BEZ KOMENTÁŘE: Dechberoucí podívaná na nejvyšší vodopád světa

 
Článek

Když ve 30. letech minulého století hledal letec Jimmie Angel zlato, cesta ho v jihoamerické Venezuele zavedla až do blízkosti vodopádu, který ho natolik ohromil, že sem o několik let později vzal svoji ženu a dva přátele. Chtěl jim ukázat skvost, na který natrefil. Během přistání ale letadlo uvízlo v bahně, takže se skupinka pak musela směrem k civilizaci vydat pěšky.

Zajímavost: Angelovo letadlo se našlo až po více než 30 letech. Vojenskými vrtulníky bylo přesunuto do města Ciudad Bolívar, kde je vystaveno před zdejším letištěm.

Angelův příběh se následně rozšířil, a tak začal být letec považován za objevitele tohoto vodopádu. Proto se mu začalo říkat Andělský. O existenci vodopádu ovšem místní údajně věděli už zhruba 20 let předtím. Ať už byla pravda jakákoliv, dodnes nese nejvyšší vodopád světa letcovo jméno.

Rezervace o velikosti státu

Andělský vodopád měří 979 metrů, voda tu padá nepřerušeně 807 metrů z vrcholku stolové Ďáblovy hory. Ta má rozlohu úctyhodných 700 kilometrů čtverečních a utvořila se na tomto místě už před desítkami miliónů let.

Národní park Canaima v číslech

Vznikl v červnu 1962.

O 13 let později byl rozšířen o další území.

Nejvyšší bod tady dosahuje nadmořské výšky 2810 metrů, nejnižší 400 metrů.

Ďáblova hora i Andělský vodopád společně tvoří nejen zajímavou hříčku názvů, ale oba přírodní skvosty také spadají do venezuelského národního parku Canaima. Ten je od roku 1994 zapsán na seznamu UNESCO. Rozprostírá se na ploše 30 000 čtverečních kilometrů, což je, pro srovnání, rozloha Belgie. Její území je o pouhých 529 kilometrů větší.

Reklama

Výběr článků

Načítám