Hlavní obsah

Po Šumavě chodí s turisty na výlety plyšáci

Právo, Pavel Orholz

Na Šumavě se stává novým trhákem třináct druhů plyšových zvířátek, která jsou ve zdejší přírodě druhově zastoupena. Někteří turisté berou koupené oblíbence s sebou i na výlety.

Foto: Archiv Národního parku Šumava

Zvířecí plyšáci se šumavskou přírodou doslova splývají.

Článek

Na facebookové stránce Správy NP a CHKO Šumava přibývají každý den další a další fotky nových zvířecích plyšáků z různých koutů národního parku. Právě malí plyšáci jsou tady žádanou novinkou.

„Je to zajímavý nápad, který chceme podpořit a dále rozvíjet tuto plyšákovou turistiku,“ uvádí Tomáš Fait, náměstek ředitele pro vztahy s veřejností. Nejoriginálnější snímky chce správa šumavského parku odměnit. Fotky do soutěže mohou zájemci zasílat během celého podzimu.

Foto: Archiv Národního parku Šumava

Z informační cedulky se majitel plyšáka dozví více o daném živočišném druhu.

„Odborná porota vybere deset nejlepších fotografií. Autoři dostanou plyšáka z produkce Správy NP a CHKO Šumava dle vlastního výběru,“ vysvětlil Pavel Pechoušek, tiskový mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.

Edukace i zábava

Plyšová zvířátka jsou na pultech informačních středisek od tohoto týdne. Všech 13 patří mezi původní šumavské druhy. Jsou mezi nimi například rys, vlk, liška, ježek a netopýr. V nabídce je třeba také plyšový tetřev.

„Sama jsem matkou dvou dětí a stejně jako moje děti, tak děti všech kolegyní na pracovišti jsou z plyšáků, kteří jsou opravdu věrnými kopiemi živých zvířat, úplně nadšené. Naše děti jsou vlastně našimi prvními zákazníky,“ prozrazuje Petra Střelečková, vedoucí oddělení informačních středisek a ekologické výchovy Správy NP a CHKO Šumava.

Foto: Archiv Národního parku Šumava

Plyšová série má celkem 13 členů.

Plyšová zvířata mají i informační, vzdělávací charakter. „Každý plyšák je opatřený speciální kartičkou, která prozrazuje dětem, jak se zvíře jmenuje, kde a jak žije, jaké má stopy a mnoho dalších zajímavých informací. Spojujeme tak hru s výukou,“ dodává Petra Střelečková. Tyto suvenýry jsou prý dalším lákadlem pro každého návštěvníka Šumavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám