Hlavní obsah

Je mu 24 a už navštívil každou zemi na světě. Stihl to za pět let

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Brit James Asquith propadl cestování během svých studií v roce 2008 a od té doby nasbíral do svého pasu veškerá možná razítka. Za pouhých pět let zvládl navštívit všech 196 mezinárodně uznávaných zemí. A nikterak se nehonil. Ve Vietnamu, který navštívil jako svou první zemi, strávil hned tři měsíce.

Foto: archiv Jamese Asquitha

James Asquith

Článek

Když začal Asquith cestovat, řekl si, že by rád navštívil všechny země světa do svých 25 let. To bez většího stresu zvládl a přitom si dokázal dopřát třeba i pět měsíců na cestě po Kanadě a Spojených státech. V USA přitom navštívil hned 27 států včetně Aljašky a Havaje.

Celkové náklady na pět let cestování vyčíslil na zhruba 3,8 miliónu korun. Cestu si přitom částečně zafinancoval tím, že během svých zastávek bral různé brigády v barech a hostelech.

„Zbožňoval jsem ten adrenalin, který s cestováním souvisel. Zdálo se ale, že jsem měl neskutečný talent vybírat si návštěvu mnoha zemí v ten nejhorší možný čas. Do Libye jsem přicestoval tři týdny po svržení Kaddáfího a do Afghánistánu dva týdny po teroristickém útoku v Mazár-e Šarífu. Obecně jsem se ale vždy snažil najít někoho místního, kdo mi pomohl získat určitý náhled na svou zemi,” uvedl mladík.

Jen cestování po Africe zabralo Britovi šest měsíců. Přiznává, že některé hraniční přechody byly o ústa a mnohokrát spoléhal na lidi, kteří ho ve svých vozidlech přes země převáželi.

S cestováním neskončil

Že je cestování droga, to Asquith sám připouští a dodává, že jeho cestovatelské choutky rozhodně nejsou ukojeny.

„Ještě jsem neskončil. Strašně mě láká Tahiti, Velikonoční ostrov a Antarktida. Všechna tato místa bych rád navštívil v příštím roce,” plánuje Asquith, který je dost možná nejmladším člověkem na světě, který vstoupil do všech států světa.

V loňském roce se stal cestovatel Graham Hughes prvním člověkem na světě, který navštívil všech 201 zemí, aniž by použil ke svým cestám letadlo. Rozdíl v počtu navštívených zemí Hughese a Asquitha je způsobený odlišnou interpretací toho, kolik států na světě existuje. Mezinárodně uznávaných je 196 států, někteří však tvrdí, že jich je spíše 201.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám