Hlavní obsah

U kostela v Číhošti nejspíš faráře připomene expozice

Stálá expozice věnovaná tamnímu knězi Josefu Toufarovi by měla vzniknout u kostela Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti. Toufar patří mezi známé oběti komunistického režimu. Cílem je obnovit kostel proslulý takzvaným číhošťským zázrakem.

Foto: Archiv Nadačního fondu kostela Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti

Kostel v Číhošti

Článek

„Nebyl nám lhostejný osud kostela a rádi bychom ho uvedli do lepšího stavu,“ řekla Věra Kovandová, předsedkyně nadačního fondu, který shání dotace na plánovanou expozici. Do Číhoště podle ní jezdí mnoho lidí a přibylo jich po loňském vydání knihy Miloše Doležala nazvané Jako bychom dnes zemřít měli. Ta vypráví o životě kněze Josefa Toufara. „Jezdí sem celé autobusové zájezdy nebo samotní poutníci a turisté,“ uvedla Kovandová.

První zmínky o kostelíku v Číhošti pocházejí z roku 1350. Do širokého povědomí se dostal kvůli událostem z prosince 1949. Při mši o třetí adventní neděli se během kázání údajně několikrát pohnul kříž na hlavním oltáři.

Dodnes neobjasněná událost se prý později opakovala. Vládnoucí komunistický režim toho využil k útoku na katolickou církev. Toufar byl zatčen. Zemřel po krutém mučení 25. února 1950 v Praze.

Pomáhají dobrovolníci

V roce 1990 byl Toufarovi odhalen u číhošťského kostela památník. Nová venkovní expozice by měla být umístěna u zdi mezi kostelem a farou. „Aby lidé viděli na faru, kde Toufar žil, i na kostel, kde se ty události děly,“ vysvětlila Kovandová.

Na opravy gotického kostela Nanebevzetí Panny Marie by bylo potřeba až šest miliónů korun. Nejdražší bude rekonstrukce střechy a venkovní fasády. Hodně práce odvádějí dobrovolníci z obce a okolí, ale pomáhají také někteří Pražáci a Brňáci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám