Hlavní obsah

V lednickém zámku hřebců vznikají nové expozice

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř půl miliardy korun, z nichž je převážná část z peněz Evropské unie, si vyžádá oprava jedinečné památky barokních jízdáren u lednického zámku, kterým se také přezdívalo „zámek hřebců“. Z koníren rozlohou větších než samotný zámek vzniká multifunkční centrum. Koně tu však už nikdy nebudou.

Barokní konírna v LedniciVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Ručně kované koše na seno, mramorové kašny jako napáječky, na podlaze dřevěná dlažba kvůli pohodlí ušlechtilých koní. Odvětrané stání i průduchy k vytápění. O tom, jak luxusní péči v Lednici koně kdysi mívali, se veřejnost bude moci přesvědčit v květnu příštího roku.

Cílem projektu za skoro půl miliardy korun je nejen vlastní obnova barokních jízdáren a koníren, ale také vytvoření kulturního a vzdělávacího centra se zaměřením na komponované kulturní krajiny. V rámci tohoto multifunkčního centra vznikne výuková expozice o Lednicko-valtickém areálu a jeho hodnotách, pro něž byl jako druhá kulturní krajina na světě zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

Dále tady vznikne výuková expozice o trvale udržitelném hospodaření v krajině, interaktivní expozice pro děti a mládež a informační centrum o Lednicko-valtickém areálu a biosférické rezervaci Dolní Morava. Multifunkční sál a učebny budou sloužit také studentům Masarykovy univerzity a Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity. V rámci rekonstrukce vzniknou i prostory pro krátkodobé výstavy.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Zrenovované prostory barokní konírny

„Vzorovou obnovu máme provedenou v termínu, před námi je etapa, ve které budou vybaveny interiéry a vlastní expozice, které mají splnit ten předpokládaný edukativní význam,“ uvedl starosta Lednice Libor Kabát, předseda představenstva Multifunkčního centra Zámek Lednice a starosta obce.

Zároveň dodal, že nejsložitější na celé rekonstrukci bylo udržení už samotného smyslu stavby - tedy vzorové obnovy. „Vše se odehrávalo pod pravidelným dohledem garantů památkového ústavu, kteří měli právo provádět jakékoliv úpravy,“ dodal Kabát.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Exteriér rekonstruované zámecké konírny

Ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková uvedla, že se nyní čeká na realizaci obdobného projektu na blízký zámek Valtice.

Několik měsíců pracovali v jízdárnách před zahájením úprav i archeologové. Po odkrytí podlah objevili podkovy, části postrojů a četné artefakty z dob, kdy knížecí rod Lichtenštejnů choval v objektu vlastní vysoce ceněné plemeno koní - lednického hřebce. Šlo o zvířata určená pro jízdárny králů. Plemeno ale ve 20. století zaniklo.

Ohlédnutí za časy minulými

Komplex jízdáren a koníren vznikl v 17. století a na svou dobu byl luxusní. Býval doslova palácem pro koně, kterým kromě stájí s mramorovými žlaby a dřevěnou podestýlkou sloužil také bazén.

V průběhu 20. století však již nesloužil původním účelům, využíván byl jako sklad, tělocvična nebo hasičská zbrojnice a objekt postupně velmi zchátral. Lednici ročně navštíví přes 300 000 turistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám