Hlavní obsah

To není photoshop, jen neskutečný duhový horský hřeben ze země draka

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Země tropí hlouposti. Problém je, že když se nějaký neskutečný objekt či úkaz vyskytuje na druhé straně planety, není vždy lehké uvěřit tomu, že je něco takového vůbec možné. Příkladem je i hřeben Tan-sia v jihozápadní Číně. Hýří všemi barvami, až se nechce věřit, že si toto místo fotografové sami nevytvořili ve photoshopu. I když, jak znalé oko pozná, kontrastu barev přeci jen trochu pomohli.

Foto: Profimedia.cz

Souhra přírodních faktorů učinila z hřebenu Tan-sia opravdový unikát.

Článek

Skalní formace leží pouhých 40 kilometrů od miliónového města Čang-jie. Park, ve kterém se duhový hřeben vyskytuje, se rozprostírá na více než 40 kilometrech čtverečních.

Neobvyklý terén je výsledkem kombinace načervenalého pískovce a nerostných ložisek obroušených staletími přírodních vlivů.

Foto: Profimedia.cz

Hřeben září do dálky.

Navzdory tomu, že je místo vyhlášené mezi fotografy celého světa, zahraničních turistů do parku vzhledem k odlehlosti regionu mnoho nezavítá. I tak už se ale místní úřady rozhodly vyvěsit v oblasti několik cedulí, které hosty seznamují s podstatou přírodní hříčky.

Foto: Profimedia.cz

Hřeben Tan-sia září všemi barvami.

Vrstvy různě zabarveného pískovce a minerálů byly stlačovány dohromady více než 24 miliónů let a následně vytlačeny na povrch pohybem tektonických desek. Něco podobného se nachází v Kanadě, konkrétně v Britské Kolumbii. Tamější Duhové pohoří však není barevně tak různorodé, jako to v Číně.

Foto: Profimedia.cz

Na první pohled máte pocit, že snímky nemůžou být reálné. A na druhý také...

Hřeben Tan-sia se nachází na seznamu světového dědictví UNESCO teprve od roku 2010. Právě zařazení na tento seznam způsobilo, že do oblasti začalo cestovat více cizinců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám