Hlavní obsah

Vyhněte se Tabě, doporučuje ministerstvo zahraničních věcí

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Koncem minulého týdne varovaly Spojené státy americké své občany před cestami do neklidného Egypta, kde během protivládních nepokojů zemřel mimo jiné mladý americký turista. Podle informací Velvyslanectví České republiky v Káhiře ale Češi svoji dovolenou u moře zatím rušit ani odkládat nemusejí. Ministerstvo zahraničí však vydalo v pondělí varování.

Foto: Amr Nabil, ČTK/AP

V rámci bezpečnosti by se turisté v Egyptě měli aktuálně vyhnout veřejným prostranstvím a velkým městům, kde řádí nepokoje.

Článek

Informace na webových stránkách Velvyslanectví ČR v Káhiře v Egyptě varují před veřejnými shromážděními a naopak uklidňují vyhodnocením situace v populárních přímořských oblastech.

„Cestování českých turistů do rudomořských letovisek, jako je Hurghada, Marsa Alam nebo Šarm aš-Šajch, je v současné době bezpečné,“ řekla Novinkám konzulka Sylva Pavlasová z české ambasády v Káhiře.

Ministerstvo zahraničních věcí však vydalo v pondělí varování, ve kterém nedoporučuje cestovat do severní části Sinajského poloostrova. A to včetně oblíbeného turistického letoviska Taba. České „zamini” pak důrazně doporučuje vyhýbat se všem veřejným shromážděním.

Nepokoje nekončí, mějte se na pozoru

Pavlasová doporučuje pravidelně sledovat měnící se situaci, a to jak před odletem do Egypta, tak i v průběhu pobytu: „Na místě se mohou turisté poradit s příslušným delegátem, který by měl být o aktuální situaci informován.“ Na závěr radí si pro případ nouze zapsat adresu české ambasády v Káhiře, včetně telefonního kontaktu.

Jestliže se do Egypta chystáte na vlastní pěst, máte možnost se registrovat do databáze cestovatelů — DROZD. V případě cest do ne zcela bezpečných oblastí tuto registraci ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje.

Reklama

Související články

Egypt čelí protestům proti vládě Mursího

Egyptem otřásají masové demonstrace příznivců i odpůrců prezidenta Muhamada Mursího při příležitosti roku od jeho nástupu do funkce. Ve čtvrtek večer si...

Výběr článků

Načítám