Hlavní obsah

Do hlubin islandské sopky vozí turisty výtah

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako minulý rok se i letos v létě nebojácní turisté vydávají do nitra sopky Thrihnukagigur na Islandu. Už tisíce let spící vulkán není považován za nebezpečný. Sestup do jeho útrob ale přece jen vyžaduje značnou dávku odvahy.

Foto: Profimedia.cz

Už jen cesta výtahem na dno magmatické komory znamená pro některé přemáhání strachu.

Článek

Až do 10. září si za cenu v přepočtu okolo 6000 korun můžete pořídit nezapomenutelný zážitek v podobě dobrodružné výpravy do nitra islandské sopky Thrihnukagigur. U té na rozdíl od islandského vulkánu Eyjafjallajökull, který v roce 2010 blokoval leteckou dopravu, nebezpečí běsnění nehrozí.

Sopka Thrihnukagigur je označována za vyhaslou, organizátoři prohlídek tedy ujišťují zájemce o jejich bezpečnosti. Ne každý se ovšem odváží sjet dlouhých 120 metrů až na samé dno kráteru. K tomu je určen speciální výtah.

Foto: Profimedia.cz

Jasný svit slunce proniká dovnitř sopky jen nenápadně

Uvnitř sopky, vzdálené zhruba 21 kilometrů jihovýchodně od islandského hlavního města Reykjavík, jsou tři samostatné magmatické komory. Právě na dno jedné z nich turisté pohodlně jezdí výtahem. Vnitřek sopky si lze prohlédnout díky tomu, že vychladlá a ztuhlá láva kdysi nezablokovala vchod jako u jiných vulkánů. Průchod do sopky Thrihnukagigur trochu připomíná odšpuntované hrdlo láhve.

Kromě toho, že u vstupného neplatí studentské ani seniorské slevy, sem nesmějí děti mladší 12 let. Stejně tak tomu bylo i v loňském provozu, který zaznamenal až nečekaný zájem turistů. Tento rok proto trvá návštěvnická sezóna téměř čtyři měsíce.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Uvnitř sopky se turistům nabízí překvapivý pohled na duhové spektrum barev. Denní světlo sem proniká jen v tenkém proužku, v podzemí si tedy člověk musí vystačit se světlem umělým. To jen umocňuje mystickou atmosféru místa. Prohlídka trvá asi 40 minut a turisté během ní v útrobách vulkánu nachodí zhruba tři kilometry.

TIP: Prohlídky probíhají vždy v 8:00, 10:00, 12:00 a 14:00. Možná je také dohoda soukromých exkurzí.

Anketa

Odvážili byste se k výpravě do hlubin vyhaslé sopky?
Ano
85,1 %
Ne
14,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2337 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám