Hlavní obsah

Hřensko spustilo provoz soutěsek, peníze pomohou obnově oblasti

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco téměř celé Hřensko bylo stále pod vodou z rozvodněného Labe, nedaleké soutěsky na řece Kamenici v sobotu zahájily svůj provoz. Místní radnice tak doufá, že jí peníze ze vstupného alespoň trochu pomohou při obnově v posledních letech už poněkolikáté velkou vodou zkoušené obce.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Soutěsky na Kamenici teď mohou přinést důležité peníze pro obnovu oblasti.

Článek

Obě soutěsky velká voda tentokrát výrazně nepoškodila. Edmundova soutěska byla v provozu od Velikonoc, velká voda jízdy přerušila minulý víkend. Divoká soutěska se letos otevřela poprvé, protože se tam do minulého týdne opravoval jez.

„Škody na Kamenici byly podstatně menší než v roce 2010, ale nějaké byly. Měli jsme propadlé cesty, poškozené zábradlí, spadlé stromy, jednu potopenou loď, ale to všechno se nám podařilo během několika dní dát do pořádku,“ řekl Právu krátce po zahájení provozu vedoucí soutěsek Robert Drnovec.

Na obnově soutěsek se podílelo 15 lidí včetně místních hasičů. České Švýcarsko povodně nijak krom samotného Hřenska nepoškodily. Už zanedlouho po sobotním otevření se začaly do soutěsek trousit první skupinky lidí.

Nejprve museli návštěvníci přijít buď od Mezné, z Mezní Louky nebo od Růžové, dopoledne se ale podařilo zprovoznit přístup do soutěsek přímo od Hřenska. Voda tam v horní části klesla natolik, že cesta už byla průchozí. Výlet lidem znepříjemňoval občasný déšť, který se nad soutěskami v sobotu spustil. Nakonec se ale první den provozu přišlo svézt asi 300 lidí.

Potřebují teď hlavně peníze

„Otevřeli jsme proto, že to nutně potřebujeme, obec je ještě celá pod vodou a škody budou obrovské. Návštěvníci nám mohou přinést peníze a ty potřebujeme ze všeho nejvíc. Proto je prosíme, aby přišli,“ dodal Drnovec.

Výzvu obce turisté v Českém Švýcarsku vyslyšeli. „Jsme z Náchoda, nyní jsme na dovolené v Doubici. Přijeli jsme podpořit Hřensko,“ řekl Právu Martin Slovák, který byl se svou rodinou mezi prvními návštěvníky znovuotevřených soutěsek.

Na Kamenici u Hřenska jezdí lodičky už od roku 1890. Soutěsky výrazně poškodila povodeň v roce 2010, kdy strhla i most na horním konci obce. „Tenkrát tu bylo o 4,5 metru vody více než normálně,“ řekl František Halbich, který vozí turisty na lodičkách už 21 let. Radnice dokázala ale vše obnovit a věří, že se jí to nyní povede i se znovu poničenou obcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám