Hlavní obsah

U Barcelony má vyrůst umělý ostrov s obří futuristickou stavbou

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Dubaj je z toho cítit na míle daleko. A cena je také taková, jako je v zemi ropy zvykem. Plány na výstavbu umělého ostrova u barcelonských břehů počítají s náklady ve výši jeden a půl miliardy eur, tedy více než 39 miliard korun. Ostrov by na sobě měl i obří budovu ve tvaru vesmírné lodi a první lázně na světě s nulovou gravitací. Katalánci se ale bouří.

Foto: www.mobilona.com

Článek

Žádost o udělení povolení pro výstavbu ostrova s neotřelou stavbou podalo minulý týden americké konsorcium Mobilona přímo na barcelonské radnici. Jeden a půl miliardy má být přitom jen počáteční investice pro vytvoření komplexu, který bude disponovat velkým nákupním centrem, marinou, hotelem a soukromými byty. Město však zatím není projektu nakloněno.

"Nemáme potřebu ani touhu přijímat projekty tohoto typu. Jsme město kultury, vědomostí, kreativity, inovací a naše plány na rozvoj města se ubírají jinou cestou. Nehodláme měnit Barcelonu v něco takového," uvedl pro deník Daily Telegraph starosta Barcelony Xavier Trias.

Obří komplex vysoký 300 metrů by měl mít celkem 2000 hotelových pokojů, které by měly stát mezi 300 a 1500 eury za noc. Na budově by neměl chybět ani helipad. Marina by pak měla být schopná pojmout i obří jachty o délce až 200 metrů.

Mobilona má v plánu vystavět celkem tři "vesmírné hotely" v rámci projektu Mobilona Space Hotels. Další dva by měly vyrůst v Los Angeles a Hongkongu. Celkové náklady na výstavbu všech tří hotelů se odhadují přibližně na 120 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám