Hlavní obsah

Putující písečná duna ve Francii požírá vše, co jí přijde do cesty

Novinky, Klára Fischleinová

Západní pobřeží Francie vábí davy turistů k procházce po nejvyšší písečné duně Evropy. Přesýpací masiv dosahující výšky přes 100 metrů pohlcuje vše, co při svém pohybu potká. Zároveň je rájem paraglidingu.

BEZ KOMENTÁŘE: Duna du Pyla slouží tak trochu jako písečná rozhledna. Z výšky přes 100 metrů nabízí úchvatný rozhled do okolí

 
Článek

Zlatavá nestabilní hora písku vypadá na první pohled mírumilovně a idylicky. Ve skutečnosti už ale pod tíhou tři kilometry dlouhé a půl kilometru široké duny zmizely na pobřeží Biskajského zálivu stavby i část lesa. Hluboko pod nánosy písku skončilo třeba pobřežní vojenské opevnění, které tu za 2. světové války postavili nacisté.

Zajímavost: Na konci 20. let minulého století si rodina z francouzského Bordeaux, vzdáleného okolo 60 kilometrů, postavila dům blízko pobřeží napojeného na písečnou dunu. Dům se už v polovině 30. let ztratil pod tunami písku.

Duna du Pyla vyrostla aktuálně do výšky asi 107 metrů tak, že z mělčiny nedaleko pobřeží vítr při odlivu odnáší vysušený písek na pevninu. Duna se tak postupně stěhuje směrem k lesu, který má za „zády“. Tuny písku pak postupně pohřbívají kmeny, větve i koruny stromů.

Nejvyšší evropská duna je vyhledávanou turistickou lokalitou. Milióny lidí ročně láká procházka po písečném kopci a výhled na šumící vlny Atlantského oceánu i zalesněné okolí. Směrem k vrcholu je duna čím dál strmější, proto hrozí laviny.

TIP: Duna je oblíbeným místem pro paraglidisty. Větrné prostředí i měkký písek tady vytváří pro tento sport skvělé podmínky.
Foto: Profimedia.cz

Duna du Pyla je oblíbenou lokalitou paraglidistů. Jezdí sem sportovat jednotlivě i ve větších skupinách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám