Hlavní obsah

Legendární havanský bar po téměř 50leté pauze znovu otevřel své brány

Novinky, Jakub Kynčl
Havana

Sloppy Joe's Bar, ikonický kubánský podnik v samotném centru Havany, znovu otevřeli v průběhu dubna. Zajímavé je, že se tak stalo po dlouhých 48 letech od jeho uzavření. Barmani, oblečení do černooranžových košil doplněných kravatou, servírují koktejly tak, jak se na kolébku míchaných drinků sluší a patří. Stylově a s grácií.

Foto: Profimedia.cz

Podnik Sloppy Joe's byl citlivě zrekonstruován tak, aby co nejvíce připomínal originální bar.

Článek

Ať už se turisté chtějí zastavit jen na dobře vychlazený koktejl ověnčený čerstvými kusy ovoce či na chutný sendvič, nebudou zklamáni. Právě marinované krevety, ceviche, bohaté sendviče a výtečné koktejly toto místo během jeho "prvního funkčního období" proslavily.

Foto: Profimedia.cz

Bar Sloppy Joe's byl oblíbený výhradně u turistů, místní do něj nechodili.

"Konečně nastal po tom dlouhém čekání velký den. Myslím ale, že to za všechnu tu bolest a práci stálo. Věřím, že všichni naši zákazníci po vstupu ucítí atmosféru 50. let, která tento podnik charakterizovala," uvedl manažer znovuzrozeného podniku Ernesto Iznaga.

Američané hostům dominují

Historické obrázky zdobí sloupy baru, a velmi živě tak reprodukují éru, ve které podnik Sloppy Joe's prosperoval nejvíce. Byl to snad nejoblíbenější podnik mezi turisty, který kdy Havana měla. A nejčastějšími hosty byli samozřejmě Američané, kteří to mají do Havany z Floridy slabých 150 kilometrů.

Je to, jako byste se vrátili v čase - i tak je to tu ale velmi moderní.
zákaznice Joanna Cloughová

Bar zavřeli v roce 1965, kdy komunistická vláda Fidela Castra znárodňovala takřka všechny soukromé podniky. Místo bylo následně opuštěno a chátralo po desítky let. Teprve v roce 2007 se vláda rozhodla, že by nebylo od věci budovu zrekonstruovat. Historici, architekti a designéři spojili své síly a s pomocí dobových fotografií se pokusili oživit bar, který tehdy toto místo zdobil.

Dlouhý mahagonový bar upoutá pozornost

Tmavý mahagonový bar, který byl dříve se svými 19 metry nejdelším v celé Latinské Americe, byl nablýskán tak, aby každého zaujal. "Je opravdu krásný. Není to něco, co byste v Havaně očekávali," uvedl jeden z hostů Nick Clough z Velké Británie a jeho manželka Joanna dodala: "Je to, jako byste se vrátili v čase - i tak je to tu ale velmi moderní."

Foto: Profimedia.cz

Podnik Sloppy Joe's byl jednou z havanských ikon padesátých let minulého století.

Ve své knize Our Man in Havana Graham Greene napsal: "Žádný obyvatel Havany do podniku Sloppy Joe's nechodil, protože to bylo místo, kde se scházeli výhradně turisté."

Bar, který stojí mezi několika přepychovými hotely a je nedaleko od důležitých muzeí, je totiž pro místní příliš drahý. Typický sendvič a koktejl vás tu vyjde v přepočtu na 250 korun, což je více, než si může průměrný Kubánec dovolit utratit za mnohem delší dobu, než je jeden den.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám