Hlavní obsah

Duhové pohoří je jako vystřižené z pohádkové knížky

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohoří Tan-sia, na jehož pískovcových stěnách se střídají barevné odstíny modré, zelené, červené, žluté i oranžové, ani světaznalého cestovatele nenechá klidným. Právě svojí jedinečností uchvacuje čínské pohoří, staré milióny let, stále další a další tisíce turistů. Bez ohledu na to, z jakých končin přicestují.

BEZ KOMENTÁŘE: Výlet k čínskému pohoří Tan-sia je jedinečným cestovatelským zážitkem

 
Článek

Tan-sia vévodí čínské provincii Kuang-tung. Majestátné hory z červeného pískovce jsou vlivem času a počasí zformované do nejrůznějších útvarů. Místy jde o pevné skalní stěny, jindy o prohnuté převisy či klenuté mosty. Takových útvarů jsou tu stovky na ploše 280 čtverečních kilometrů. Nejvyšší vrchol tu dosahuje 409 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Pohoří Tan-sia je jako namalované.

Důvodem, proč se v horách Tan-sia střídá jedna turistická výprava za druhou, je především pestrobarevnost pískovcových svahů. Ty působí jako z kreslené pohádky či z kouzelné říše divů. Nejen děti, ale i dospělí turisté, jako by se tu na chvíli přemístili do příběhů, ve kterých dobro vždy zvítězí nad zlem. Tan-sia je zkrátka místem, kde se protíná realita s fantazií.

Foto: Profimedia.cz

I zasmušilejší části pohoří hrají všemi barvami.

Cestovatelé, kteří si z výletu k pohoří Tan-sia chtějí do alba přivézt kromě nádherných scenérií ještě speciálnější snímky, by měli dojít až k útvarům Jang-jüan a Jing-jüan. První z těchto dvou roztodivných pískovcových útvarů se v češtině nazývá jangovým kamenem a nápadně připomíná mužské přirození. Druhý, jinový kámen, vypadá podle mnohých zase jako ženské přirození. Každý turista musí posoudit sám, zda jde víc o hříčku přírody či výplod lidské představivosti.

Zajímavost: Příroda obléhající pohoří Tan-sia je bohatá také na množství jezírek. Při výletech tu lze narazit také na staré kláštery a chrámy.

Z geoparků mohou turisté zavítat do Kuang-čou, asi 200 kilometrů vzdáleného hlavního města provincie Kuang-tung. Tam si lze prohlédnout například nejstarší čínskou mešitu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám