Hlavní obsah

Bambiriáda zavede do dětství našich předků

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do dětství našich babiček a dědečků přenese návštěvníky letošní přehlídka volnočasových aktivit pro děti a mládež Bambiriáda, která se uskuteční v sedmnácti městech od čtvrtka 23. do neděle 26. května.

Foto: Archiv Bambiriády

Pražské stanoviště Bambiriády bylo v minulém roce hojně navštěvované.

Článek

Akce, jejímž mediálním partnerem je Právo, nabídne i spoustu her, soutěží a zábavy. Už 15. ročník největší akce svého druhu v tuzemsku se koná v Blansku, Českých Budějovicích, Českém Těšíně, Humpolci, Chebu, Chrudimi, Ivančicích, Kyjově, Liberci, Náchodě, Ostravě, Plzni, Praze, Rychnově nad Kněžnou, Šumperku, Třinci a ve Zlíně.

Například na Vítězném náměstí v pražských Dejvicích mohou příchozí nahlédnout do historické třídy a v lavicích si poskládat dávno zapomenuté hlavolamy, papírovou lodičku nebo vyzkoušet psaní brkem.

Foto: Archiv Bambiriády

Pro děti je každý rok připravena spousta zábavy, některé se do areálu vrací všechny dny konání Bambiriády.

V programu Bambiriády nebudou chybět hasiči ani vojáci, kteří ukážou zbraně i bojová vozidla, včetně kolového obrněného transportéru Pandur. Libereckou lahůdkou má být 3. ročník severočeského open air break dance šampionátu Kill The Floor. Za vstup do areálů, kde se prezentace odehraje, se neplatí.

Největší taneční skupina v ČR Dancing Cracers (Tančící sušenky) se pokusí 25. května o zápis do České knihy rekordů. Na podiu zatančí nejvíce tanečníků z jedné skupiny společnou choreografii ve stylu street dance.

„Rekord je výjimečný ve způsobu, jakým se společné vystoupení rozšíří mezi tanečníky. Ve městech choreografii učí lektoři Dancing Crackers osobně,“ řekl předseda pořádající České rady dětí a mládeže (ČRDM) Aleš Sedláček.

Foto: Archiv Bambiriády

Loni se děti vyřádily i s obřími bublifuky.

Podle Sedláčka se letošní Bambiriáda potýká s finančními problémy, ale na programu by to návštěvníci poznat neměli. Celkový rozpočet akce klesl letos zhruba o pět miliónů korun, jen dotace z ministerstva školství se prý proti minulému roku snížila o milión. Letos už totiž organizátoři peníze nerozdělují regionům, v krajích si spolky peníze shánějí samy.

Sedláček dodal, že ani letos nechybí soutěž, která tentokrát vybídla děti k hlubšímu poznávání míst, v nichž žijí. Mají za úkol vypátrat a popsat pozoruhodnosti, které daná místa činí výjimečnými. Svoje literární práce můžou posílat do posledního dubna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám