Hlavní obsah

Šťavnatá cesta kolem světa na Francouzské riviéře

Novinky, Klára Fischleinová
Menton

Tak trochu bláznivý La Fête du Citron (Citrónový festival) na jihovýchodě Francie nese letos téma Cesta kolem světa za 80 dní. Z desítek tun citrusů tu vyrostly dopravní prostředky, exotická zvířata i světoznámé budovy.

BEZ KOMENTÁŘE: Právě probíhá 80. ročník Citrónového festivalu ve francouzském Mentonu

 
Článek

Malebné přístavní městečko Menton na Francouzské riviéře se loučí s posledními týdny zimy ve velkém stylu. Jeho ulice se totiž každoročně touto dobou rozzáří pestrými barvami citrónů a pomerančů. Letošní 80. ročník Citrónového festivalu nese téma inspirované dobrodružným románem Juliuse Verna Cesta kolem světa za 80 dní.

Citrónový festival je pro Menton kromě tradice také pravidelným turistickým tahákem. V minulých letech si tu účastníci mohli prohlédnout například originálně zpracované téma Indie nebo Walta Disneyho. Festival je spojen také s průvodem masek.

Foto: Profimedia.cz

V popředí vyvedená ovocná lokomotiva, za ní je věž nápadně připomínající londýnský Big Ben.

Proč je stavebním materiálem mentonského festivalu právě citrón? Na tomto místě je totiž příznivé klima pro pěstování citrónů, pomerančů i mandarinek. Zejména kvůli zdejším citroníkovým hájům se stalo právě toto ovoce symbolem města. Není tedy překvapením, že hraje hlavní roli také v pravidelném několikatýdenním festivalu.

Ovocná slavnost potrvá v Mentonu až do středy 6. března. Letošními ozdobami jsou například obří oranžovožlutý slon a velbloud, socha Svobody, Big Ben nebo dopravní prostředky jako loď či vlak. Vše je samozřejmě poctivě obloženo citróny a pomeranči.

TIP: I když se do Mentonu vypravíte mimo čas Citrónového festivalu, navštivte zdejší proslulou zahradu Palaise Carnolés. V té jsou desítky druhů citroníků, mandarinkovníků, pomerančovníků a dalších citrusových stromů. Kromě toho prostor zdobí výtvory moderního sochařství. Pro romantické vycházky je ideální zahrada Fontana Rosa.

Několik zajímavostí

Mentonu se někdy přezdívá mimo jiné Perla Francie.

Toto přístavní městečko je jedním z nejteplejších míst Francouzské riviéry.

Leží u Středozemního moře blízko hranic s Itálií.

V září se tu pravidelně koná velká výstava středozemních rostlin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám