Hlavní obsah

Na Vysočině přibývají trasy pro běžkaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Vysočině je otevřeno kolem 15 sjezdovek. Od pátečního odpoledne začne jezdit lyžařský vlek také u sv. Anny v Chotěboři. Podle správců skiareálů leží na svazích i kolem 80 centimetrů sněhu a podmínky pro lyžování jsou díky sněžení a mrazu výborné. Po delší době v kraji přibývají také upravené běžecké tratě.

Foto: Václav Lang, Novinky

Vysočina vábí běžkaře na rozšiřující se tratě.

Článek

Kromě Žďárska se běžkaři mohou vydat do stopy například i u Jihlavy a pod Javořicí. Na Novoměstsku, kam míří vyznavači běžek nejčastěji, je projeto do 30 kilometrů tratí.

"Dneska utichlo sněžení, takže rolba vyjela Medlovským údolím nahoru na Rokytno, na Studnice, potom dále přes Tři Studně, Sklené a Fryšavu na Samotín," řekla Jaroslava Šmídková z novoměstského informačního centra.

Kde si zajezdit

Podle Šmídkové může kvalitu stop ovlivnit další ohlášené sněžení. "Uvidíme, kolik toho napadne a jestli bude možné stopy upravit ještě i o víkendu," řekla. V Novém Městě na Moravě teď leží 17 centimetrů sněhu a přes 40 centimetrů je kolem Fryšavy.

Pro veřejnost jsou ve vyhrazených hodinách přístupné i sportovní tratě v novoměstské Vysočina Areně, dějišti biatlonového šampionátu. Tyto tratě jsou ale kvůli náročnému profilu terénu vhodné jen pro zdatné běžkaře, jak upozornila Šmídková.

Sjezdovky jsou otevřeny na Kadlečáku a ve Vysoké u Havlíčkova Brodu, v Lukách nad Jihlavou, na Šacberku, na Čeřínku, v Mrákotíně a v Brtnici. Na Třebíčsku funguje sjezdovka Jalovec u Číchova a na Pelhřimovsku Křemešník.

Na Žďársku mohou lidé zamířit na novoměstský Harusův kopec, na Fajtův kopec u Velkého Meziříčí, do Dalečína, Svratky, na Karasín a do Nového Jimramova. V Jimramově budou v sobotu snowboardové závody. Sjezdové lyžování tím podle správců nebude omezeno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám