Hlavní obsah

Děsivé ranveje: Po 1829 metrech se letadlo na Gibraltaru vykoupe v moři

Novinky, Klára Fischleinová

Mezinárodní letiště Gibraltar ležící na jihu Pyrenejského poloostrova je další hříčkou mezi ranvejemi. Piloti tu totiž musí zvládnout přistát na méně než dvou kilometrech, jinak se letadlo vykoupe ve vlnách Alboránského moře.

Přistání na gibraltarském letišti není žádná hračka

 
Článek

Extrémní přesnost a připravenost pilotů vyžaduje přistání na ranveji Mezinárodního letiště Gibraltar. Ta měří pouhých 1829 metrů a oba její konce máčí slaná mořská voda. Běh přes překážky nebo takzvanou opičí dráhu připomíná tohle letiště také tím, že ho protíná hlavní silnice.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Nejrušnější gibraltarská silnice, pojmenovaná po bývalém britském premiérovi Winstonu Churchillovi, na tomto malém území nemůže vést jinudy než skrze letiště. Auta tu jen musí jednou za čas dát přednost přistávajícímu nebo vzlétajícímu letadlu.

Týdně se na tomto malém přímořském letišti uskuteční v průměru okolo 30 letů, takže výrazně frekventovanější cestovní tepnou je místní hlavní silnice.

Foto: Profimedia.cz

Jinudy než skrze letiště na Gibraltaru hlavní silnice vést nemůže. Zdejší řidiči jsou na tuhle raritu už zvyklí.

Gibraltarské letiště bylo vystavěno během druhé světové války, kdy sloužilo k vojenským účelům. Dodnes ho využívá Královské vojenské letectvo. Vybudován je tu ale i terminál pro civilní lety, pravidelně odsud letadla míří hlavně do Velké Británie.

Zajímavost

V seriálu Nejextrémnější letiště, který vysílala televizní stanice History, bylo Mezinárodní letiště Gibraltar označeno za páté nejnebezpečnější na světě. Ve stejném žebříčku evropských letišť získalo dokonce první místo.

Příští týden připlujeme na plážové letiště Barra ve Skotsku. Tam jsou ovlivňovány vzlety i přistání mořským přílivem či odlivem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám