Hlavní obsah

Nevozte si z dovolené nemoc místo suvenýrů

Novinky, Klára Fischleinová

Více než polovině turistů způsobí na jejich cestách zdravotní problémy špinavá voda, s níž přijdou do styku. V některých destinacích nepomůže ani koupě balených vod. Průjem a zvracení jsou pak tou nejmenší zdravotní komplikací, kterou mohou mikroby kontaminující vodu způsobit.

Foto: Profimedia.cz

V některých destinacích nepomůže ani koupě balených vod.

Článek

Každý, kdo někdy jel na dovolenou do Egypta, byl varován před pitím tamní vody. Tisíce turistů už kvůli ní trávilo rekreaci místo na pláži nad záchodovou mísou. Vysoce rizikovými oblastmi, co se kontaminované vody týče, jsou ale především země Latinské Ameriky, Afriky, Středního východu a Asie.

Tam už při pití vody z kohoutku nehrozí jen nepříjemný průjem či nevolnost, strašákem jsou nemoci jako úplavice, cholera či tyfus. Lepší ochranou, než je koupě místní balené vody, jsou přenosné filtry či tablety, kterými si turisté mohou vodu kdykoliv a kdekoliv sami vyčistit.

Pomoci může i cestovní filtr

Řada cestovatelů se možnosti chemického čištění tabletami vyhýbá, protože zanechávají nepříjemnou pachuť – daň za trochu pitné vody. Pokud máte možnost, můžete vodu převařit, pokud vám nevadí trocha námahy, přepumpujte vodu skrze cestovní filtr s aktivním uhlím.

Nebo využijte alespoň některý z tipů, které vám pomohou se nepříjemných zdravotních komplikací vyvarovat. Ať už vyrážíte na exotickou dovolenou v sezóně, nebo utíkáte za sluncem od zasněžené zimy.

Jak se vyvarovat na cestách zdravotních komplikací
Ovoce a zeleninu se slupkou si loupejte, ostatní myjte balenou nebo přefiltrovanou vodou.
Nepoužívejte led, protože nikdy nevíte, z jaké vody byl vyroben.
Při čištění zubů si vyplachujte ústa také filtrovanou či alespoň balenou vodou.
Otrlí cestovatelé radí každý den začít panákem tvrdého alkoholu, který s případnými mikroby zacvičí po svém.
V tropických oblastech může být riskantní sladkovodní koupání. Například motolice vám tam může proniknout do těla pokožkou. Zamiřte raději k moři.

Reklama

Výběr článků

Načítám