Hlavní obsah

V ostravské zoo otevřou příští jaro asijské safari

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníci ostravské zoologické zahrady se mohou těšit na další novinky. Příští rok na jaře se v zoo otevře velkolepé safari asijských kopytníků, které se bude rozprostírat na šesti hektarech. Zvířata se zde budou volně pohybovat, lidé se mezi nimi budou moci projet v nových vláčcích a prohlédnout si je tak z bezprostřední blízkosti.

Foto: Zoo Ostrava

Vizualizace vstupu do budoucího safari.

Článek

Vybudování asijského safari, které se již začalo stavět v zadní části areálu zahrady, má zoologickou zahradu vyjít na zhruba 37,5 miliónu korun bez daně.

„Na takové ploše se vejde zhruba stovka zvířat, která budou samozřejmě přibývat postupně. Při otevření safari počítáme s tím, že jich tam již bude několik desítek,“ sdělil ve středu novinářům ředitel Zoo Ostrava Petr Čolas a dodal, že návštěvníci se budou moci v safari seznámit se dvěma hlavními skupinami živočichů z asijských oblastí.

„Jednou z nich budou divocí asijští osli, kteří budou ustájeni ve velkém výběhu. V druhém, mnohem větším výběhu pak bude zkombinovaná skupina asijských kopytníků: od vybraného druhu menšího jelínka, přes zástupce divokých koz - pravděpodobně to bude koza šrouborohá. Nebudou chybět ani antilopy,“ vyjmenovával zvířata ředitel zoo.

Foto: Zoo Ostrava

Asijští kopytníci budou velkým lákadlem Zoo Ostrava.

K vidění zde bude také daněk mezopotámský, kterého v rámci celého Česka chová jen ostravská zoo. Lidé si prohlédnou i v přírodě vyhubeného siku vietnamského.

Po safari návštěvníky povozí vláček

Novou atrakci milovníci zvířat najdou v zadní části ostravské zoo, až za výběhy velbloudů dvouhrbých. Dosud byla tato část areálu zahrady nevyužívaná. Zoo se totiž rozkládá na 100 hektarech. Safari vznikne na mírně zvlněných loukách ohraničených lesem. Hrazení vyroste až mezi stromy, aby jej návštěvníci neměli na očích. Délka nového oplocení bude dva kilometry. Součástí asijského safari budou i dvě nové stáje a africká vyhlídka na žirafy.

„Do safari vláčku budou návštěvníci nastupovat na piknikové louce u rybníku pod žirafím výběhem. Odtud vjedou do africké části safari. Následně pak kolem výběhu velbloudů pojedou do asijské safari části,“ podotkla ještě ostravská mluvčí Andrea Vojkovská. Kolik bude zhruba půlhodinová jízda safari vláčkem stát, ještě zoo řeší.

Ostravská zoo je po Praze a Zlíně nejnavštěvovanější zahradou v republice. Během posledních let se výrazně změnila k lepšímu a stále se proměňuje. V současnosti se zde například staví i nová restaurace s návštěvnickým centrem, vzniká nový moderní vstup do zoo s administrativní budovou a zoo-shopem, buduje se také nový pavilón evoluce. V letošním roce dá město Ostrava zahradě, která je jeho příspěvkovou organizací, ze svého rozpočtu přes 200 miliónů korun na investiční akce, ale i na provoz.

Reklama

Výběr článků

Načítám