Hlavní obsah

Stockholm: Ostrovní město ukotvené v pavučině mostů

– Stockholm
Novinky, Klára Fischleinová

Jedna z nejpůvabnějších metropolí světa, čtrnáct ostrůvků propojených téměř šedesáti mosty - to je hlavní město Švédska, Stockholm. Přestože je tu v zimě kvůli obklopení Baltským mořem možná o něco chladněji než ve městech, která na vodní hladině neleží, nabízí město i v zimních měsících atraktivní program. Stačí se prostě jen pořádně obléct.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na zimní Stockholm

Článek

Turisté vybavení šálou, čepicí a rukavicemi mohou vyrazit třeba na městské kluziště ve čtvrti Kungsträdgården. To je ve švédském Stockholmu otevřené už 47. sezónu, takže služby jako půjčení bruslí jsou tu samozřejmostí. Pokud bruslařům nestačí k zahřátí pohyb, mohou se při jízdě posilnit horkou čokoládou nebo kávou.

Z vyhlídkové věže v City Hall je pak možné vidět velkou část města, a to i bez prošlapaných podrážek. Vládní budovy, historické čtvrti, pulzující ulice i řetězec parků spojených ve vyhlášený městský Královský národní park. Ten je místní chloubou, protože byl prvním městským národním parkem ve světě.

Foto: Profimedia.cz

Vyhlídková věž City Hall ve Stockholmu.

Přestože není problém vidět Stockholm z výšky jako na dlani, nejlepší způsob, jak ho poznat osobněji a vychutnat si jeho atmosféru, jsou procházky. Všech sedmapadesát mostů (www.visitstockholm.com), které propojují ostrůvky, z nichž je město poskládáno, poskytuje pokaždé trochu jiný pohled na Stockholm i jeho okolí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám