Hlavní obsah

Šumavu protne nově lyžařská magistrála, poplatky se vybírat nebudou

Právo, Vladimír Vácha

Bílá stopa na Šumavě je pro běžkaře i pro letošek zachráněná a bude i dále bezplatná. Správa Národního parku Šumava získala generálního sponzora, který výrazně přispěje k pokračování tohoto šumavského projektu. Právu to potvrdil mluvčí NP Šumava Pavel Pechoušek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Připomněl, že kvalitní údržba stop je finančně velmi náročná a každou sezónu stojí zhruba 2,5 miliónu korun. Celková délka strojově udržovaných šumavských lyžařských tras je zhruba 600 kilometrů, z toho na území národního parku je to asi 380 kilometrů. Pravidelně se stopa udržuje od 15. prosince a podle sněhových podmínek až do 15. března.

Největší část nákladů nesly v minulosti místní obce, ale po změně rozpočtového určení daní a ukončení finanční podpory z programů EU neměly ale na Bílou stopu dostatek peněz. Národnímu parku se ale naštěstí podařilo pro letošní sezónu získat generálního partnera Bílé stopy, který na sebe vezme zásadní podíl nákladů. Stala se jím Česká spořitelna.

Magistrála se stane páteří všech šumavských stop

Běžkaře pak letos čeká novinka v podobě 140 kilometrů dlouhé Šumavské magistrály, která propojí Šumavu od Železné Rudy až k Lipnu, jak uvedl náměstek ředitele Správy NP a CHKO Šumava Tomáš Fait.

Dvakrát týdně se budou upravovat i nástupní místa v jednotlivých obcích a magistrála se stane páteří všech šumavských lyžařských stop. Budou na ni navazovat další místní okruhy. S oficiálním zahájením zimní sezóny 2012/2013 v národním parku a otevřením Bílé stopy, včetně zajímavých akcí pro veřejnost, se počítá po vánočních svátcích ve čtvrtek 27. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám