Hlavní obsah

První park na světě o toaletách otevřeli v Jižní Koreji

Novinky, lap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Existují určitá témata, při kterých se někteří červenají či odchází. V Jižní Koreji odhodili stud a otevřeli v Suwonu jako první na světě tematický park o toaletách a všem, co k tomu patří.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Jižní Koreji otevřeli první záchodový park na světěVideo: Reuters

 
Článek

Záchodový kulturní park leží 45 kilometrů jižně od Soulu. Vodní kloset je tu oslavován a není už považovaný za sprosté slovo, místo toho je ceněn jako umělecké dílo. Mezi sochami prochází lidé, fotí si je a pózují u nich.

Návštěvníci si mohou od července prohlédnout starověké splachovací záchody, zjistit zajímavá a zábavná fakta o lidském odpadu nebo si projít zahradu plnou soch dřepících lidí.

"Myslím si, že park může změnit vnímání. Zvláště u lidí, kteří jsou trochu nervózní nebo v rozpacích, když se stočí řeč k zvykům nebo záchodům samotným. Protože tento park vás rozesměje. A zjistíte, že to není žádné tajemství," řekla americká turistka Mallissa Sheetsová.

Budova Mr. Toilet  

Budova v parku, která vypadá jako obrovský záchod, se jmenuje Mr. Toilet House. Uvnitř si lidé mohou prohlédnout vhodně zobrazené suvenýry a popisky WC z celého světa.

"Pro naši generaci byly záchody velmi špinavé místo, kam se nám ani nechtělo vstoupit. Vlastně jsme byli zvyklí chodit na zahradu, kterou pak babička čistila. Záchody byly také dost nebezpečným místem. Jednou jsem spadl do záchodové mísy. Ale tohle místo je jiné. Přimnělo mě znovu se zamyslet nad toaletami," řekl dvaapadesátiletý turista Kim Gye.

"Otevřeli jsme park s různými vtipnými figurkami, které se vztahují k toaletě. Je to místo, kde se může mnoho cizinců seznámit s kulturou toalet v Jižní Koreje," řekl Lee You-sook, teamový manažer z nadace Sim Jae-duck, která je známá také jako Mr. Toilet. Sim obrátil svoji posedlost záchody v úspěšnou kampaň, která zlepšila vymoženosti v Jižní Koreji.

V roce 2014 plánují úřady Suwonu rozšířit tematický park toalet a otevřít další expozice. Jejich cílem je vzdělávat Korejce o veřejných toaletách a zvyšovat jejich povědomí o hygieně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám