Hlavní obsah

V Egyptě znovu otevřeli druhou největší pyramidu - Kefrenovu

Novinky, lap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé po třech letech uzavírky se turistům znovu otevřela Kefrenova pyramida, která je druhou nejvyšší v Egyptě, a šest hrobek zdobených ornamenty. Antické poklady prošly důkladným restaurováním. Úřady doufají, že se jim pomocí dochovaných památek podaří obnovit oslabený příliv turistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Egyptě znovu otevřeli Kefrenovu pyramiduVideo: Reuters

 
Článek

Kefrenova pyramida dostala mimo jiné i nový vchod. Jedna z nově otevřených hrobek v Západním pohřebišti, které si mohou návštěvníci také prohlédnout, patřila správkyni královských dokumentů a hlavní kněžce Ka Am Ankh.

Nejdůležitější z nově otevřených je jednoznačně hrobka Meresanchy III. ve Východním pohřebišti. Velice zdobná hrobka Kefrenovy manželky má propracované malby na stěnách s hieroglyfy a sochami.

Kromě samotného restaurování tu vybudovali také informační tabule, osvícení temných hrobek, také nové cesty a chodníky, jež chrání původní podlahy.

Faraón Kefren byl syn Cheopse, stavitele Velké pyramidy a nově otevřených hrobek úředníků, kteří bývali příbuzní královské rodiny.

Stabilizování antických památek

"V první řadě oslavujeme otevření druhé pyramidy pro návštěvníky po restaurování a vytvoření osvětlení. Za druhé otevíráme poprvé šest soukromých hrobek. Jednu na Východním hřbitově a pět na Západním," řekl ministr památek Mohamed Ibrahim.

"Tyto soukromé hrobky jsou velmi důležité, protože reflektují, jak velká a významná byla antická civilizace. Hrobky s výjevy na zdech nejsou unikátní jen z historického hlediska, ale mají také uměleckou hodnotu," dodal Ibrahim.

Podle něj se podařilo vyřešit i dlouho trvající hrozbu stabilizování Gízy. "Třetí událostí je oficiální dokončení projektu, který má minimalizovat a ovládat spodní vody, zvláště ty před sfingou a v údolí chrámu Kefrena," vysvětlil na závěr.

Reklama

Související témata:

Související články

V Egyptě si turisty hýčkají

Koncem ledna Egyptem otřásla revoluce, která završila třicetileté období vlády prezidenta Husního Mubáraka. Jak to v Egyptě vypadá několik týdnů po převratu?...

Jak vyzrát na Faraónovu pomstu

Nemoc zažívacího traktu, zkrátka průjem, je strašák, který některé turisty od cesty do Egypta odrazuje. Takzvané „Faraónově pomstě“, která cizince v této...

Výběr článků

Načítám