Hlavní obsah

Když turisté jezdí za sladkými delikatesami

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé se rozplývají nad italskou zmrzlinou, bílým jogurtem s medem v Řecku, nad holandskými vaflemi či portugalským pastel de nata. Každá země má svou sladkost, kterou byste měli při svých cestách ochutnat.

Foto: Profimedia.cz

Není nic lepšího než nasávat atmosféru všemi smysly, tedy i chutí.

Článek

K cestování neodmyslitelně patří ochutnávání umění tradiční kuchyně. Kulinářské recepty často odrážejí také dávnou historii. Například s nájezdy Arabů a Turků se do Evropy dostávalo nejen koření, ale i sladké recepty.

Portugalsko: pastel de nata

Pastel de nata (česky-pudinkový koláč) pochází z portugalských klášterů. Tento dezert vznikl prý ze zbytků vaječných žloutků, které se používají jako krémová náplň. Těsto se plní krémem, jenž se zapéká, aby vytvořil zlatavou kůrku. Nakonec se posype skořicí.

Foto: Profimedia.cz

Pastel de nata

Turecko: baklava a lukum

Nejznámějším suvenýrem z Turecka je turecký med, tvrdá hmota z medu a dvojnásobného množství cukru, smíchaná s oříšky, vodou a bílkem. Pro zuby bývá často tvrdým oříškem. Delikatesou je pak baklava, tenké vrstvy těsta jsou plněné směsí oříšků, skořice a medu. Pokud jste alergičtí na oříšky, ochutnejte lukum, sladké želé s příchutěmi ovoce, růže, s čokoládou a samozřejmě se vyrábí také s ořechy.

Turecká kuchyně ovlivnila také řecké ostrovy, Kypr a Balkánský poloostrov, proto se tu také setkáte s baklavou a lukumem.

Foto: Profimedia.cz

Lukum a turecký med

USA: Cheesecake

I když se cheesecake připravoval v Evropě již okolo roku 1400, za svou slávu vděčí Američanům. Tvarohový dortík s vrstvou sušenek má desítky příchutí, od vanilky, přes ovocné příchutě, až po mrkvový cheesecake.

Foto: Profimedia.cz

Vanilkový cheesecake s ovocem

Nizozemsko: poffertjes

Ve větších nizozemských městech narazíte na pouliční stánky prodávající poffertjes - polštářky z těsta, které vzdáleně připomínají palačinkové těsto. Vyrábí se ale z pohankové mouky a kvasnic. Podávají se v několika variantách: s máslem a cukrem, nebo zalité čokoládou, vaječným koňakem či dalšími alkoholickými likéry.

Foto: Profimedia.cz

Poffertjes

Itálie: zmrzlina

Kolébkou zmrzliny je Itálie. Cukrárny a zmrzlináři se předhánějí v nejchutnější, nejlépe nazdobené, čerstvé a ručně vyráběné zmrzlině. Zmrzlináři se také přizpůsobují sezóně, proto v létě a na podzim nabízí více ovocných druhů podle dostupného ovoce. Výhodou jsou porce zdejších cukrářů, italský kopeček zmrzliny je o dost větší než ten český.

Foto: Profimedia.cz

V Itálii se zmrzlinou nešetří.

Malajsie: gula melaka

Gula melaka se vyrábí ze škrobové moučky, palmového cukru a kokosového mléka. Gula melaka se překládá také jako palmový cukr. Najdete jej na jídelním lístku řady malajských restaurací.

Foto: Profimedia.cz

Gula melaka

Belgie: vafle

Když procházíte historickým centrem belgického Bruselu, ale i řadou jiných belgických a nizozemských měst, může na vás zaútočit vůně čerstvě upečených vaflí. A není nic lepšího než nasávat atmosféru všemi smysly, tedy i chutí. Milovníci sladkého mohou vybírat mezi vaflemi s cukrem, bílou či mléčnou čokoládou, ořechy, ovocem a desítkami dalších zdobení.

Foto: Profimedia.cz

V Belgii narazíte na desítky variant sladkých vaflí

Rusko: pirožky

Ruská kuchyně je rozmanitá a těžko se hledá jen jeden recept. Nejznámějším jsou však pirožky, smažené i pečené. Mívají sladké i slané náplně. I tady platí stejné pravidlo: čerstvé jsou nejlepší.

Foto: Profimedia.cz

Pirožky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám