Hlavní obsah

Švédové dobývali svojanovské hradby

Právo, Ludmila Žlábková

Výstřely pušek a třeskot kordů se celý víkend ozývaly z nádvoří hradu Svojanov na Svitavsku, kde byl pro návštěvníky připraven návrat do minulosti, konkrétně do 17. století, do neklidných časů třicetileté války.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Šermířská bitva na nádvoří hradu Svojanov

Článek

V hlavní roli se představili členové tří šermířských skupin, kteří zinscenovali scénu dobývání pevnosti švédskými vojsky.

„Zamýšleli jsme předvést ukázku s asi 20 šermíři. Nakonec nás vystupovalo dvojnásobně, včetně žen a dětí,“ řekl Právu Petr Kubíček ze šermířského sdružení Balestra z Letohradu. Scénář bitvy sice nerekonstruoval konkrétní historickou situaci, vycházel ale z dobových událostí a zvyklostí. „Současně se snažíme lidi pobavit,“ upozornil Kubíček. A dodal, že kromě jejich sdružení přijela i část Svobodných žoldnéřů z Chrudimi a mušketýrský soubor Magna Moravia ze Šumperka.

Finančně náročný koníček

Šermování je koníček, kterému vážný zájemce obětuje veškerý volný čas. „Není to jen vystupování, ale i příprava, tréninky, v zimě se účastníme šermířských a divadelních seminářů. Někteří z členů Balestry se chystají stát nebo již jsou členy České asociace šermířů. „Asociace se snaží vrátit šermu kvalitu. Vystupování mnohých amatérů totiž v posledních letech nahlížení na šerm bohužel velmi zkreslilo,“ posteskl si Martin Matějčík. Než se stal členem asociace, podrobil se náročné zkoušce, v níž prokázal umění v boji různými zbraněmi.

Šerm je samozřejmě náročný i na finance. „V našem sdružení vystupuje 7–14 lidí, roční investice do kostýmů a zboje činí asi 200 tisíc korun,“ upřesnil Kubíček s dodatkem, že za 20 let, co se šermu věnuje, už ví, kde si má nechat vyrobit kterou zbraň, a kdo mu ušije kostýmy.

„I pro finanční náročnost skupiny upřednostňují individuální vystoupení. Bitva tohoto typu a rozsahu je spíš výjimkou. Ale my sem jezdíme i pro příjemné prostředí a atmosféru. Je to příležitost se potkat s kolegy, vzít rodiny. Ty s námi vystupují, což zase přidá na autentičnosti. Vždyť do válek dřív táhli vojáci i s rodinami, nebyli tam jen muži,“ řekl Petr Kubíček.

Historie hradu ožila

Spokojený byl s víkendovou akcí i kastelán Miloš Dempír. „Snažím se, aby kulturní program na hradě nějakým způsobem odrážel jeho historii. A Svojanovem prošla během třicetileté války vojska několikrát, hovoří o tom i některé zdejší pověsti,“ řekl Právu a dodal, že další akcí, na níž se bude Balestra podílet, budou podzimní svátky lovu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám