Hlavní obsah

Pétanque si zahrajete v pražské Gutovce, Stromovce i Modřanech

Právo, Lucie Fialová

Pétanque zvládnou i ti, kterým chybí sportovní um. Potřebujete dvanáct kovových koulí, košonek neboli prasátko, nezapomeňte metr, abyste se pak se soupeřem nepřeli o sporné centimetry. Měření sil v pétanque, který u nás poslední dobou zažívá nebývalý rozmach, může vypuknout.

Foto: Oddíl Kulová osma

Hráči se scházejí na novém hřišti ZŠ Glowackého.

Článek

Hřiště určené pro tuto hru vyrůstají v metropoli jedno za druhým, a pokud se v okolí zrovna žádné nevyskytuje, nevadí. Podle tajemníka pétanquového oddílu Kulová osma z Bohnic Ivana Ondryáše se pro napínavé klání hodí i písečné nebo štěrkové parkové cesty.

„Je to sport nenáročný na finance, prostor, věk, pohlaví, nemusíte být ani sportovně založený,“ říká sportovec, který se s pétanquem poprvé setkal koncem 80. let v Mnichově. Zatímco tehdy hru u nás nikdo neznal, dnes toto sportovní odvětví zaštiťuje ČSTV.

Sport pro všechny generace

Kulová osma čítá kolem čtyřiceti členů mezi 60 a 85 lety. „Začal jsem trénovat seniory, kterým se to tak zalíbilo, že se rozhodli, že chtějí hrát závodně, a tak jsme založili oddíl,“ vzpomíná Ondryáš. Hráči se scházejí na novém hřišti ZŠ Glowackého, které nechala zbudovat Praha 8. Skýtá parametry pro oficiální soutěže.

Lidé zřejmě ocení, že vybavení není obzvlášť drahé. Sadu šesti koulí lze pořídit od 350 korun. Závodní ale vyjdou od 2,5 tisíce korun výše.

„Člověku ze začátku připadá, že hraje kuličky, ale pak zjistí, že je to i namáhavé. Pořád chodíte ke košonku, studujte terén, umístění koulí, zvedáte je, házíte je, jedna má přibližně tři čtvrtě kila. Když se naučíte správnou techniku, nastupuje taktika. To je to pravé koření,“ říká hráč.

Hřiště se nacházejí také v Praze 10. Nejnovější strašnické sportoviště zahájilo provoz v půli července mezi ulicemi V Olšinách a Dětská, kde léta leželo ladem původně volejbalové hřiště z 80. let. Podle Ondryáše se nádherné hřiště nachází např. u Letenského zámečku, další leží například ve Stromovce, Žlutých lázních, Gutovce, v areálu aquaparku Barrandov, v modřanském Free Style Parku a v in-line areálu v Nových Butovicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám